Site coolinaria.ro

Alimentatie adecvata pentru persoane meteo-sensibile


Alimentatie adecvata pentru persoane meteo-sensibile In mod automat, la fiecare schimbare de sezon, ne modificam si regimul alimentar, in functie de produsele de pe piata locala.
Spre exemplu, daca vara avem din abundenta verdeturi, legume si fructe, iarna ne axam pe fasole, nuci, fructe uscate etc.

Organismul nostru se resimte la: vant, foc, temperatura scazuta, temperatura inalta, vreme uscata, vreme umeda.

Esti una dintre persoanele meteo-sensibile? Te simti rau cand fie se schimba vremea, fie vine alt anotimp?
Atunci trebuie sa stii ca regimul alimentar zilnic te poate ajuta sa te adaptezi mai usor modificarilor meteorologice, daca tii cont, in principiu, de doua lucruri:
1. Cand afara e cald, organismul tau are nevoie de mai multe lichide.
2. Cand este rece, iti trebuie mai mult "combustibil" pentru ca organismul sa aiba o temperatura adecvata.

Alimentatia persoanelor cardiace in zilele cu vreme schimbatoare trebuie sa fie saraca in grasimi saturate.
Asadar, trebuie sa evitam grasimile de origine animala, uleiurile rafinate, margarina, dar si alcoolul. Totodata, este indicat sa consumam cat mai multe fructe si legume proaspete.



Din alimentatia hipertensivilor, vara mai ales, sunt interzise condimentele, pentru ca acestea pun sangele in miscare. Evita: ardeiul iute, mustarul iute, piperul alb / piperul negru etc.
Totodata, nu sunt permise carnea si toate produsele din carne, intrucat contin grasimi, dar nici nu avem voie sa consumam mancaruri servite fierbinti ori sare de bucatarie.
In schimb, putem manca: cereale integrale, lactate semi-degresate, salate cu multe cruditati etc.

Ce poti manca in timpul verii
- profita de oferta locala si cumpara-ti rosii, pepene rosu, piersici, asadar alimente cu un continut ridicat de lichid. Apa are rolul atat de a ne hidrata, cat si de a scadea temperatura organismului;
- fructele estivale contin din plin sodiu si potasiu, doua minerale care echilibreaza nivelul de apa din corp;
In schimb, renunta la sare.


Ce poti manca in sezonul mai rece
- pentru ca organismul sa produca mai multa caldura, iti trebuie o cantitate mai mare de carbohidrati;
- evita pe cat posibil grasimile, intrucat le arzi foarte greu;
- surse excelente de carbohidrati in timpul sezonului rece: fructe uscate, banana, curmale.

Autor:  Alina Tibichi