Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting


Sfaturi pentru gatit prin metoda sear-roasting Friptura pregatita prin metoda sear-roasting e rumenita bine pe exterior si suculenta, frageda si rozalie pe interior.

Tehnica aceasta se potriveste aproape tuturor tipurilor de carne frageda, dar si pestelui.
Ea presupune combinarea a doua metode.

Mai intai, se rumeneste bine carnea intr-o tigaie grea, apoi se da la cuptor, la temperatura medie, pentru doar cateva minute.

Va rezulta o friptura cu crusta aurie si aromata, pe care nu o obtinem prin prajire intr-un timp tot atat de scurt.

Sfaturi pentru gatit
- ai nevoie de o tigaie grea, termorezistenta, care sa absoarba si sa pastreze caldura. Poti folosi o tigaie din fonta sau o tigaie groasa din otel inoxidabil;
- evita tigaile antiaderente, pentru ca nu mentin o temperatura ridicata;
- inainte de a incepe sa gatesti propriu-zis, incinge cuptorul foarte bine;
- pregateste-ti dinainte toate ingredientele, ca sa nu arzi carnea sau untul;
- carnea trebuie taiata uniform si uscata foarte bine inainte de a o pune in tigaie. Altfel, nu se va rumeni asa cum trebuie;



- pune condimentele pe care le doresti, dar fara sare! De ce? Pentru ca aceasta absoarbe toata umiditatea din carne, rezultand o friptura uscata;
- la temperatura potrivita, untul se topeste si absoarbe din aroma ierburilor, rezultand un sos perfect;
- odata ce carnea si pestele sunt gatite, scoate-le din cuptor si lasa-le deoparte in jur de 5 minute. Astfel, sucul din acestea se va redistribui uniform;
- carnea de pui se gateste la 76 grade Celsius; cea de porc are nevoie de 70 de grade, somonul de cca 60, carnea de vita de 76 de grade Celsius.

Cum sa gatesti prin metoda sear-roasting
Ingrediente

1-1,3 kg carne de pui / vita / porc sau file de peste, piper negru, 2 linguri de ulei de masline, 3 linguri de unt, ierburi aromatice proaspete, legume aromatice

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 200 grade Celsius.
Presara din abundenta piper si alte condimente pe ambele parti ale bucatii de carne.
Pune tigaia la foc mediu spre mare, pentru a se infierbanta, dar sa nu inceapa sa fumege, apoi picura foarte putina apa.
Dupa vreo 2 minute adauga uleiul si misca tigaia usor, ca sa se intinda pe toata suprafata. Cand e suficient de incins, pune carnea.
Prajeste-o, fara sa o atingi, pana cand marginile ei sunt bine rumenite si se dezlipeste usor de tigaie, adica in jur de 2-3 minute. Daca inca e lipicioasa, mai asteapta un minut.



Intoarce-o apoi pe partea cealalta si tine-o tot atat de mult timp.
Adauga apoi untul, legumele aromatice si ierburile si da tigaia la cuptor.
Prajeste carnea cateva minute, in functie de marime si tipul ei (nu mai mult de 15 minute).
Cand e gata, scoate tigaia din cuptor si las-o deoparte cam 5 minute, amestecand-o din cand in cand cu untul.
Dupa aceea indeparteaza ierburile aromatice si serveste-o.

Autor:  Alina Tibichi