Site coolinaria.ro

Bucataria traditionala poloneza


Bucataria traditionala poloneza La fel ca multe dintre traditiile acestui popor, bucataria poloneza este un mix reusit intre 2 influente: slavice si germanice. Carnea este ingredientul principal in mai toate felurile traditionale poloneze, cu precadere puiul si porcul. La garnituri, polonezii inclina mai mult inspre legume de iarna, varza fiind preferata lor.

Un fel traditional care se poate intalni in orice restaurant cu acest specific este pierogi, un soi de coltunasi, facuti in casa, care pot fi umpluti cu orice, de la carne tocata, la amestec de varza cu ciuperci sau peste.

Supa este un altfel caracteristic si care nu lipseste de pe masa de pranz in Polonia, preferate fiind zurek, o ciorba acra, cu orez si zdramite de ou, dar si cu bucati de afumatura, servita in marea majoritate a restaurantelor traditionale in paine integrala (de altfel un preparat ce nu lipseste nici de pe masa de Paste) sau supa acra de castraveti.

La capitolul deserturi, populara este prajitura de mac, servita cu dulceata de casa, un deliciu ce nu trebuie ratat cu ocazia unei vizite in Polonia.

Polonezii adora sa pregateasca mesele festive, cele in cistea Pastelui sau Craciunului sunt preparate in mod traditional de-a lungul a mai multor zile.

Autor:  Daniela Tiba