Site coolinaria.ro

Dieta de toamna


Dieta de toamna Dieta de toamna iti pregateste organismul pentru sezonul rece.
De aceea, poate nu ar trebui sa o denumim dieta, ci sa o consideram drept o ajustare a regimului alimentar.
Acesta trebuie sa fie alcatuit din alimente mai bogate in nutrienti, care sa fie o sursa suplimentara de energie.

Sfaturi pentru dieta de toamna
- mareste consumul de grasimi, proteine si cereale integrale (orez brun, quinoa, mei);
- consuma legume portocalii si verzi, pentru ca sunt bogate in betacaroten (morcovi, dovlecei, bostan, varza Kale, broccoli);
- adauga in farfurie alimente rosii si galbene;
- mananca mai putin alimente reci sau crude;
- inlocuieste salatele cu supe si legume gatite la aburi;
- pentru curatarea si protejarea plamanilor, mananca si usturoi, nap, hrean;
- bea apa la temperatura camerei;
- nu renunta la exercitiile fizice de pana acum, ca sa-ti tii sub control greutatea.

Bine de stiut
Pentru ca acest regim alimentar sa dea rezultatele scontate, e bine sa reduci consumul de cofeina.
Da, e posibil sa te simti mai obosit toamna, motiv pentru care sa vrei mai multa cafea, dar indicat este sa o inlocuiesti cu ceai, in special verde si alb. Aceste doua tipuri contin multi antioxidanti.

Conform medicinei traditionale chinezesti, este important sa-ti mentii echilibrul interior prin includerea in alimentatie a produselor acrisoare, cum ar fi iaurtul, sosul de mere, varza acra etc.
Ca metoda de gatit, se recomanda prepararea mancarurilor la aburi si stir-frying (prajire rapida).

Alte alimente ideale de mancat toamna: porumb dulce, cartofi dulci, sfecla rosie, pere, seminte de susan, miere de albine, migdale, fructe goji, radacina de lotus. Aceasta din urma este buna pentru femei intrucat regleaza menstruatia.

Idei de retete de toamna: supa de dovleac, mancaruri cu peste sau carne de porc / vita.



Idei de meniu
Meniu 1

- mic dejun: fulgi de ovaz cu stafide, iaurt si sirop de artar;
- pranz: file de peste, morcov copt sau la aburi cu sfecla rosie, ulei de masline, sare de mare si zeama de lamaie;
- gustare dupa pranz: granola;
- cina: lasagna, salata de verdeturi cu vinegreta;
- gustare dupa cina: mere la cuptor.

Meniu 2
- mic dejun: fulgi de porumb sau prajitura cu mei si sos de portocale;
- gustare dupa micul dejun: nuci pecan;
- pranz: piept de curcan, salata de spanac;
- gustare dupa pranz: mure;
- cina: crochete de mei, fasole negre, salata de verdeturi;
- gustare dupa cina: popcorn.



Meniu 3
- mic dejun: paine prajita cu unt de arahide si mere;
- gustare dupa micul dejun: nuci;
- pranz: peste spada la grill cu sos de mustar si ananas, salata calda de varza rosie;
- gustare dupa pranz: mar;
- cina: paste, salata de verdeturi cu ulei de masline si lamaie;
- gustare dupa cina: pere cu suc de cirese negre.

Autor:  Alina Tibichi