Site coolinaria.ro

5 retete pentru o cina in doi


5 retete pentru o cina in doi Cea mai la indemana varianta pentru o cina romantica este sa-l / s-o astepti seara cu o masa plina cu mancarurile preferate.

Gestul tau va fi foarte mult apreciat, iar tu te vei simti bine stiind ca surpriza ti-a reusit.
Daca vrei, totusi, sa incerci si alte retete, iata ce iti sugeram noi:

1. Creveti cu ghimbir
Ingrediente

200 gr creveti cruzi si curatati, 150 gr taitei de orez negatiti, 1 lingurita de ulei de susan, 2 lingurite de ulei vegetal, 2 ardei iuti tocati fin, 2 bucatele de ghimbir proaspat (curatat si razuit), 4 catei de usturoi zdrobiti, 1 gogosar rosu (curatat de seminte si tocat), 4 cepe verzi feliate, 4 lingurite de sos de soia, 2 lingurite de sos chilli dulce, 2 lingurite de otet de cirese sau de vin alb, broccoli desfacut in buchetele, 2 frunze de varza chinezeasca tocate



Mod de preparare
Gateste taiteii conform instructiunilor de pe ambalaj. In momentul in care observi ca s-au inmuiat, scurge-i de apa si amesteca-i cu uleiul de susan.
Incinge uleiul vegetal intr-un wok sau o tigaie antiaderenta, si gateste in el ghimbirul, ardeiul iute si usturoiul la temperatura mare.
Dupa vreo 30 de secunde, pune buchetelele de broccoli, gogosarul rosu, crevetii si ceapa.
Gateste totul cam 3-4 minute, adica pana cand crevetii isi schimba culoarea si devin rozalii.
Atunci pune taiteii, varza, sosul chilli, sosul de soia si otetul.
Continua sa gatesti mancarea pana cand se infierbanta. Se serveste imediat.

2. Peste la cuptor cu rosii si ierburi aromatice
Ingrediente

4 fileuri de peste alb, 1 ceapa feliata fin, 1 lingura de ulei de masline, 1 catel de usturoi tocat marunt, 4 felii fine de lamaie, 300 gr rosii cherry injumatatite, o mana de frunze de oregano sau de busuioc, rosii tocate



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Prajeste ceapa in uleiul de masline, iar dupa un minut pune usturoiul. Amesteca si adauga rosiile tocate.
Cand mancarea incepe sa faca bule, pune rosiile cherry si lasa sa fiarba la foc mic cateva minute.
Incorporeaza dupa aceea jumatate din cantitatea de busuioc sau oregano, potriveste de gust si pune totul intr-o tava mare, intr-un singur strat.
Deasupra asaza fileurile de peste si presara ierburile ramase. Pe fiecare file pune si cate o felie de lamaie.
Da la cuptor pentru 15-20 de minute. Se serveste cu paine si salata verde sau cu cartofi fierti.

3. Carne de porc cu ananas
Ingrediente

500 gr file de porc taiat cubulete, 30 ml vin de orez sau de cirese, 15 ml sos de soia, 430 gr ananas, 15 ml ulei de floarea-soarelui, 1 lingurita faina de porumb, 1 morcov, 1 gogosar rosu taiat cubulete, o legatura de ceapa verde feliata
Ingrediente pentru sos
1 lingurita ketchup de rosii, 1 lingurita zahar brun, 1 lingurita sos de soia, 1 lingurita otet de vin alb, 2 lingurite faina de porumb amestecate cu 1 lingura de apa rece



Mod de preparare
Pune carnea de porc la marinat cu vinul de orez sau cirese si cu sosul de soia, pentru vreo 20 de minute, dupa care presara peste ea faina de porumb.
Scurge ananasul de zeama si taie-l in bucati mai mari.
Prajeste carnea vreo 3-4 minute, prin metoda stir-fry, intr-un wok, dupa care transfer-o pe o farfurie.
In aceeasi tigaie pune morcovul, gogosarul, ananasul si ceapa verde si gateste-le cam 2-3 minute.
Amesteca sucul de ananas cu restul ingredientelor pentru sos si toarna mixul in tigaie.
Lasa sa fiarba la foc mic 3-4 minute, dupa care serveste.

4. Taitei in stil thailandez
Ingrediente

2 linguri ulei de floarea-soarelui, 200 gr creveti cruzi (curatati si decorticati), 1 catel de usturoi zdrobit, o bucatica de radacina de ghimbir (curatata si razuita), 1 ou batut, 400 gr taitei, 2 morcovi medii (razuiti), 1 lingura zahar brun, 3 linguri sos de peste, coaja si zeama de la 1 lime, 50 gr alune tocat marunt, 1 ardei iute feliat fin, 3 cepe verzi, 300 gr germeni de fasole



Mod de preparare
Incinge uleiul intr-un wok sau o tigaie pentru prajit si gateste crevetii prin metoda stir-fry, dupa care pune peste ei ghimbirul si usturoiul.
Dupa un minut adauga oul batut. In momentul in care acesta e facut jumari, adauga sosul de peste, morcovul, taiteii, zaharul, germenii de grau, coaja si zeama de la mine.
Dupa inca un minut, timp in care se infierbanta ingredientele, presara ardeiul iute, ceapa verde si alunele.
Acesti taitei se pot servi si calzi, si reci.

5. Fondant de ciocolata (in 5 minute se pregateste, iar in 12 se coace in cuptor)
Ingrediente
125 gr unt + cateva grame in plus, 150 gr zahar pudra + cateva grame in plus, 125 gr ciocolata neagra tocata marunt, 3 oua mari, 35 gr faina 550



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Greseaza cu unt 4 forme ramekin, apoi presara cate o lingurita de zahar pudra in fiecare.
Pune cele 125 de grame de unt si ciocolata la bain-marie, iar dupa ce s-au topit, indeparteaza-le de caldura.
Bate ouale cu restul de zahar, adauga faina si toarna ciocolata in compozitie. Omogenizeaza, apoi pune in formele ramekin.
Da la cuptor pentru maximum 12 minute. Se serveste imediat, cu inghetata.

Autor:  Alina Tibichi