Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru preparat cocktailuri


Sfaturi pentru preparat cocktailuri Conform dictionarelor, cocktailul este o bautura alcoolica, obtinuta prin amestecarea mai multor ingrediente.

Ce iti trebuie pentru cocktail
- shaker. Ca sa omogenizezi ingredientele asa cum trebuie, ai nevoie de un shaker (foarte putine sunt cocktailurile in cazul carora ingredientele sunt amestecate, nu agitate). Shakerul iti este necesar daca pregatesti cocktail cu: sucuri de fructe, produse lactate, oua, sirop simplu sau orice alt ingrediente mai consistent;
- cana gradata, pentru masurarea bauturilor alcoolice.

Cum se face un cocktail
Pas 1: Alege alcoolul.
Nu ar fi cocktail, daca nu ar avea si ceva tarie, nu-i asa? Ai la dispozitie mai multe tipuri, si anume:
- alcool fara culoare, cu gust moderat: gin, vodka, Soju etc.
- alcool colorat: tequila, absinth, brandy etc.
- whisky (foarte popular pe tot globul): Bourbon, de secara, scotian etc.

Pas 2: Alege inca un tip de alcool, care sa evidentieze gustul primului (optional). Ai grija sa se potriveasca!
Ginul si berea mai usoara merg cu miere si lamaie; berea se potriveste cu tequila si cu limonada; ginul cu vin spumant, zahar si lamaie (French 75) etc. In schimb, evita sa combini vinul rosu cu ouzo.

Pas 3: Mai intai, amesteca fructele si ierburile aromatice pe fundul shakerului. La mojito, spre exemplu, trebuie sa combini lime cu menta.
Foloseste coada unei lingure de lemn daca nu ai altceva cu care sa zdrobesti usor.

Pas 4: Toarna sucurile, alcoolul si lichiorurile in shaker.
Pas 5: Pune gheata. Aceasta trebuie adaugata DUPA ce ai turnat lichidele in shaker. In caz contrar, bautura se va dilua prea mult.
Pas 6: Pune capacul la shaker si agita cu putere 10-20 de secunde sau pana cand recipientul devine fie prea rece, fie prea fierbinte. Daca nu agiti tare, risti sa ai o bautura ori cu gust foarte evident de alcool, ori de fructe.

Pas 7: Strecoara bautura in pahare specifice. Bineinteles, daca e necesar, spre exemplu cum e la margarita, pregateste paharul dinainte. Unele retete cer sa punem cuburi de gheata dupa ce am turnat bautura in pahar. In acest caz, este indicat sa nu le folosim pe cele din shaker.
Pas 8: Optional, poti adauga cateva picaturi de ceva amar, cum ar fi Angostura.
Pas 9: Decoreaza paharul.



Bine de stiut
- intotdeauna foloseste pahare de sticla reci;
- adauga felii de lime, lamaie, portocale sau cirese si masline in orice cocktail;
- cu cat sunt mai mari cuburile de gheata, cu atat mai rece va fi bautura si se va dilua mai putin.

Acum ca ai aflat ce trebuie sa stii despre prepararea unui cocktail, ce-ai zice sa pui in practica informatiile? Alege doua-trei retete de cocktailuri si pregateste-ti ceva pe gustul tau!

Autor:  Alina Tibichi