Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut harissa


Sfaturi pentru facut harissa Harissa este o pasta iute, de origine marocana, gatita pentru a aroma tot felul de preparate.

Cum se face pasta harissa
Ingrediente

275 gr ardei iute rosu, 2 linguri seminte de chimen prajite, 3 catei de usturoi zdrobiti, putina sare de mare, 2 gogosari rosii curatati si copti, 1 lingura piure de rosii uscate la soare, cateva picaturi de otet de vin rosu, 4 linguri ulei de masline, 1/2 lingurita paprika afumat

Mod de preparare
Curata de seminte ardeiul iute, apoi toaca-l mai mare si pune-l in robotul de bucatarie, alaturi de usturoi, semintele de chimen si sarea de mare.
Mixeaza totul ca sa obtii o pasta cat mai pufoasa.
Adauga apoi gogosarii rosii, otetul, piureul de rosii si paprika. La fel, mixeaza foarte bine.
Cand e gata totul, pune pasta intr-un bol si amestec-o cu uleiul de masline. Potriveste de gust.
O poti folosi imediat sau o poti depozita intr-un borcan sterilizat, acoperita cu o pelicula de ulei de masline, in frigider.
Rezista pana la o luna.



Bine de stiut
- daca vrei o harissa foarte putin picanta, foloseste gogosari rosii copti;
- gogosarii trebuie sa fie bine rumeniti. Dupa ce i-ai copt, cat inca sunt fierbinti, pune-i intr-o punga, sigileaz-o si lasa-i asa. Cand s-au racit, curata-i de coaja si seminte;
- trebuie sa dai ingredientele prin robotul de bucatarie foarte bine, ca sa obtii o pasta mai groasa;
- uleiul de masline se adauga treptat in robotul de bucatarie;

- inainte de a pune ardeiul iute in robot, inmoaie-l putin intr-un bol termorezistent, plin cu apa clocotinda. Trebuie lasat deoparte cam jumatate de ora;
- poti pune in robot chiar si mix de ardei iute proaspat si ardei iute uscat;
- semintele de coriandru si chimen trebuie prajite intr-o tigaie uscata, la foc mic spre mediu. Ca sa nu se arda, e bine sa agiti tigaia din cand in cand;
- poti personaliza reteta de baza, adaugand frunze de menta sau zeama de lamaie.



Cu harissa poti aroma: cuscus, cartofi copti, oua jumari, paine, friptura, pizza etc.

Sfaturi pentru facut sos de harissa
Zdrobeste usturoiul si prajeste-l un minut in ulei de masline.
Adauga apoi in tigaie pasta harissa si chimenul.
Dupa cateva minute toarna putina apa si potriveste de sare.
Amesteca foarte bine si lasa sa inceapa sa fiarba.

Autor:  Alina Tibichi