Site coolinaria.ro

Cum se coc gogosarii


Cum se coc gogosarii Gogosarii si vinetele se numara printre vedetele sezonului.
Acum, retetele cu produse de toamna si cele de muraturi sunt la mare cautare.

Tot auzi de la colega de birou ce gustoasa i-a iesit zacusca ori cat de buna era salata de ardei pe gratar, pregatite zilele trecute, si ai vrea sa le incerci, dar esti incepator in ale gatitului?
Nu-i nimic. Pe masura ce exersezi, deprinzi multe lucruri.
Ca sa-ti fie mai usor, incepe prin a invata cum se coc gogosarii.

Pentru aceasta, in afara de ardeii grasi, bineinteles, iti mai trebuie: un bol mare, punga de hartie, punga de plastic si niste prosoape absorbante de bucatarie.
Gogosarii se coc la cuptor, pe aragaz si la grill. Apoi, ca sa-i cureti repede de coaja, trebuie sa-i pui la aburi.

Metode de copt ardei grasi
1. La cuptor

Incinge cuptorul la 200 grade Celsius. Tapeteaza cu folie de aluminiu o tava de copt, pune gogosarii in ea, cu coditele orientate intr-o singura directie, si baga-i in cuptor. Dupa 20 de minute intoarce-i pe partea cealalta. Sunt gata cand coaja e moale, iar ei sunt rumeniti. Scoate-i din tava.


2. Pe aragaz
Da drumul la flacara aragazului la foc mediu. Inveleste fiecare gogosar intr-o folie dubla de aluminiu, sigiland bine capetele, si pune-l direct pe aragaz, acolo pe unde iese flacara. Lasa-l cam 20-25 de minute. La fiecare 4-5 minute trebuie intors cu un cleste. E gata in momentul in care observi ca s-a inmuiat bine. Daca inca e tare, mai lasa-l cateva minute la copt.

3. La grill
Pune gogosarii pe grillul incins si tine-i asa cam 15-20 de minute, intorcandu-i din cand in cand.

Ai terminat de copt gogosarii? Foarte bine! Urmeaza curatarea lor de coaja si seminte.
Ca sa indepartezi usor coaja foarte bine rumenita, este indicat ca, imediat ce i-ai luat de pe grill sau i-ai scos din cuptor, sa-i pregatesti la aburi. Pentru aceasta ai doua variante. Fie ii pui pe o suprafata lata, cum ar fi un tocator, si ii acoperi cu un bol, fie ii bagi intr-o punga de hartie sau plastic.

Ai grija! Daca alegi punga de plastic, nu-i baga chiar imediat ce i-ai indepartat de caldura, pentru ca pot topi materialul. Indiferent de varianta, dupa vreo 15 minute poti sa-i cureti. De asemenea, poti sa-i pui si intr-un vas termorezistent. Important este sa fie patrunsi de aburi.



Indepartarea semintelor poate fi o treaba migaloasa. Si aici ai variante.
1. Dupa cele 15 minute de stat la aburi, taie gogosarul din varf pana la coada, desfa-l intr-o singura bucata, pe un tocator, cu partea rumenita in jos. Semintele pot fi indepartate cu un cutit, lingurita sau un prosop. Apoi, intoarce gogosarul cu coaja in sus si curata-l.

2. Alternativ, ii poti curata si de coaja, si de seminte sub un jet de apa, dar risti sa-si piarda destul de mult din aroma.

3. In momentul in care pui gogosarii in tava tapetata cu folie de aluminiu, poti sa-i asezi gata feliati si curatati de seminte.

Daca ai copt mai multi ardei grasi decat ai nevoie, pune-i pe restul intr-un borcan de sticla, acopera-i cu ulei de masline, infileteaza capacul si baga-i in frigider.

Idee de reteta: amesteca fasiile de gogosar copt cu ulei de masline, otet si usturoi si lasa-le asa cam o jumatate de ora, apoi serveste-le.

Autor:  Alina Tibichi