Site coolinaria.ro

5 retete de prajituri fara oua


5 retete de prajituri fara oua Ouale sunt o sursa de proteine, vitamine si minerale necesare pentru o dezvoltare armonioasa.

Din pacate, unele persoane sunt alergice la acest produs, mai exact la proteinele din structura.
Pentru a evita situatiile neplacute cauzate de acest lucru, pur si simplu trebuie sa le elimini din alimentatie.

La mancaruri mai merge, dar ce faci cand iti este pofta de o prajitura si nu poti s-o consumi pentru ca are si ou? Cauti alternative.

Iata 5 retete de prajituri fara oua:

1. Prajitura cu ciocolata
Ingrediente

200 gr faina 550, 2 linguri faina de porumb, 200 gr zahar pudra, 3 linguri de pudra de cacao neindulcita + 45 gr, 3/4 lingurita praf de copt, 3/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 1/2 lingurita de sare, 250 ml apa, 75 ml ulei vegetal, 1 lingura otet de malt distilat, 1 lingurita extract de vanilie, 400 gr lapte condensat indulcit, 30 gr unt



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Greseaza o tava de copt si presara faina in ea.
Amesteca zaharul, faina 550, faina de porumb, pudra de copt, 3 linguri de cacao, sarea si bicarbonatul de sodiu.
Fa o gaura in mijloc si adauga otetul, vanilia, apa si uleiul. Mixeaza bine, ca sa obtii un aluat, apoi pune-l in tava si da-l la cuptor pentru o jumatate de ora. La final, lasa-l sa se raceasca.
Intre timp, amesteca laptele condensat indulcit cu 45 gr pudra de cacao si untul intr-un vas pentru bain-marie si gateste-l pana cand se ingroasa. La final, cand inca este cald, intinde-l peste blatul copt.

2. Prajitura cu fructe foarte usoara
Ingrediente
1 kg de fructe uscate, 700 ml lapte cu ciocolata, 250 gr faina cu praf de copt



Mod de preparare
Tine o noapte fructele la hidratat in lapte cu ciocolata, in frigider.
A doua zi incinge cuptorul la 150 de grade Celsius. Tapeteaza o tava cu hartie de copt, avand grija ca aceasta sa depaseasca marginile tavii cu aproximativ 5 cm. Pulverizeaza putin spray de gatit pe hartie.
Pune, treptat, faina peste fructele hidratate, dupa care toarna compozitia in tava si da-o la cuptor pentru 90-120 minute. Ca sa te asiguri ca e gata, fa testul scobitorii.
La final las-o sa se raceasca vreo jumatate de ora in tava, apoi rastoarn-o pe un gratar, ca sa se raceasca de tot.

3. Prajitura cu vanilie
Ingrediente
cca 300 gr faina 550, 3 linguri pudra de cacao, 1 lingurita bicarbonat de sodiu, 5 linguri ulei vegetal, 1 lingura otet, 1 lingurita esenta de vanilie, 240 ml lapte, 160 gr zahar pudra



Mod de preparare
Amesteca primele trei ingrediente intr-un bol. Adauga apoi otetul, zaharul, vanilia, uleiul si laptele. Bate bine toate ingredientele cu ajutorul unui tel.
Pune compozitia intr-o tava gresata si da la cuptor, incins in prealabil la 200 de grade Celsius, pentru 25 de minute. Lasa sa se raceasca, apoi serveste.

4. Prajitura cu banane si portocale
Ingrediente
140 gr faina 550, cca 100 gr zahar, cca 115 gr unt nesarat (la temperatura camerei), 120 ml lapte, 1 banana pisata, 1 lingurita praf de copt, putina sare, 2 lingurita suc de portocale, 2 picaturi de esenta de portocale, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Transforma zaharul in pudra cu ajutorul unui mixer, apoi amesteca-l cu untul. Adauga banana si continua mixarea.
Cand obtii o compozitie pufoasa, pune esenta de portocale, amesteca, apoi incorporeaza sucul de portocale. Separat, amesteca faina cu bicarbonatul, praful de copt si sarea.
Aluatul obtinut se pune peste compozitia cremoasa cu unt, se amesteca si se da la cuptor. E gata cand trece testul scobitorii.

5. Basbousa (reteta originara din Orientul Mijlociu, pe baza de gris)
Ingrediente
250 gr gris, 100 gr zahar pudra + 350 gr, 250 gr iaurt natural semi-degresat, 120 ml ulei vegetal, 3 linguri nuca de cocos deshidratata, 1 lingura praf de copt, 350 ml apa, 2 linguri apa de trandafiri, 6 migdale injumatatite



Mod de preparare
Intr-un bol mediu, amesteca grisul cu iaurtul, uleiul, 100 gr de zahar, praful de copt si nuca de cocos. Lasa deoparte cam jumatate de ora.
Intr-o tava mica, la foc mediu spre mare, omogenizeaza apa cu 350 gr zahar si cu apa de trandafiri. Lasa sa fiarba cam 3-4 minute, dupa care indeparteaza de caldura.
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Pune compozitia cu gris intr-o tava gresata, tai-o in patratele si pune pe fiecare cate o jumatate de migdala.
Da la cuptor pentru 20 de minute sau pana cand se rumeneste, dupa care seteaza cuptorul ca pentru grill si tine tava asa cam 2-3 minute, ca sa se rumeneasca.
Scoate din cuptor si toarna siropul rece peste patratele. Serveste cald.

Autor:  Alina Tibichi