Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit musaca


Sfaturi pentru gatit musaca Musacaua este recunoscuta drept mancarea nationala a Greciei, dar este foarte raspandita si pe teritoriul Turciei.

Ea se pregateste din vinete, ceapa si carne tocata de miel, totul acoperit cu sos Bechamel.
Bineinteles, acum exista o varietate de retete de musaca…

Sfaturi pentru gatit musaca
- in loc de carne de miel, poti pune carne de vita;
- indiferent de carne, important este sa fie tocata;
- ca sa nu te ingrasi, nu sota carnea in unt;
- vinetele trebuie scurse bine de lichid inainte de a fi gatite;
- nu praji vinetele, ci doar unge-le cu ulei de masline si gateste-le in grill, ca sa nu fie efectiv terci si ca sa aiba mai multa aroma si culoare;

- daca vrei, poti adauga si cartofi;
- poti folosi mix italian de condimente;
- daca adaugi putin zahar, tai din aciditate;
- inlocuieste vinul rosu cu un Pinot Noir;
- foloseste o tigaie grea ca sa lasi sosul cu carne sa fiarba la foc mic. Astfel, se elimina din lichid.



Cum se face musacaua greceasca
Ingrediente

5 vinete feliate pe lungime, sare, ulei de masline pentru uns, 100 gr firimituri de paine alba, 175 gr branza feta rasa
Pentru sosul Bechamel ai nevoie de: 100 gr unt, 100 gr faina alba, lapte cald, sare, piper, nucsoara, 3 galbenusuri
Pentru sosul cu carne: 2 linguri de ulei, 4 cepe tocate mai mare, 3 catei de usturoi zdrobiti, cam 1 kg de carne de miel tocata, 800 gr rosii tocate, ½ lingurita scortisoara, sare, piper, 4 linguri piure de rosii, 120 ml vin rosu sec

Mod de preparare
Mai intai pune feliile de vinete pe masa si presara multa sare pe ele. Dupa o jumatate de ora, clateste-le sub un jet de apa rece.
Pune vinetele pe un gratar si unge-le cu ulei de masline. Lasa-le la copt pe grill cam 5-10 minute, pana se rumenesc.
Greseaza o tava termorezistenta cu ulei de masline si presara firimiturile de paine.

Sos Bechamel:
Topeste untul intr-o tigaie mare, adauga faina si amesteca pentru a se ingrosa. Gateste mixul cam jumatate de minut, dupa care indeparteaza-l de caldura.
Adauga laptele treptat, amestecand de fiecare data, ca sa nu se formeze cocoloase. Pune sosul inapoi pe foc si lasa-l sa inceapa sa fiarba, amestecand continuu.
Cand s-a ingrosat suficient, ia-l de pe foc, potriveste-l de condimente (piper negru si nucsoara) si adauga galbenusurile mixate. Acopera sosul.



Sosul de carne:
Soteaza ceapa in ulei de masline, apoi pune carnea de miel in tigaie. Gateste, amestecand frecvand, cam 10 minute sau pana cand carnea a prins o culoare rozalie.
Adauga usturoiul, rosiile si condimentele. Pune si vinul rosu si piureul de rosii.
Redu flacara, acopera tigaia si lasa sa fiarba la foc mic in jur de 45 de minute. Daca e nevoie, picura putina apa.
In ultimul sfert de ora indeparteaza capacul, ca sa se evapore aburii. Lasa sosul sa se raceasca.

Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius.
Pune un strat de vinete in tava, acopera-le cu un strat de carne, apoi pune alte felii si inca un strat de carne. La final, ultimul strat trebuie sa fie de vinete.
Intinde cu grija peste vinete sosul Bechamel, presara branza feta si da la cuptor pentru o ora.
Musacaua se serveste calda.

Foto: Flickr

Autor:  Alina Tibichi