Site coolinaria.ro

5 fructe de toamna puse la murat


5 fructe de toamna puse la murat Toamna este sezonul muraturilor. Rosii, castraveti, ardei etc., toate isi gasesc loc pe rafturile din camara. Stiai, insa, ca si fructele pot fi puse la murat?

Pentru ca tot sunt pline acum pietele de fructe, profita si incearca retete de tot felul.
Uite ce iti propunem noi:

1. Struguri murati cu ghimbir
Ingrediente

struguri albi sau rosii (boabe fara seminte), 1 lingurita scortisoara, 2 lingurite coriandru, 2 ardei iuti Jalapeno (taiati cubulete), cca 200 gr zahar, cca 350 ml otet alb distilat, 10 cuisoare, 100 gr zahar brun, cca 60 gr ghimbir cristalizat



Mod de preparare
Amesteca ambele tipuri de zahar cu scortisoara, otetul, coriandrul si cuisoarele intr-o tigaie, pe foc. Lasa sa fiarba 2-3 minute, la temperatura medie, apoi indeparteaza vasul de caldura si adauga ardeiul iute si ghimbirul.
Pune dupa aceea boabele de struguri si lasa totul deoparte cam o ora sau, de preferat, chiar peste noapte.
Acesti struguri murati sunt perfecti pentru salatele de fructe sau pentru o friptura de pui.
Strugurii mai pot fi murati cu rozmarin, sare kosher, usturoi si fulgi de ardei iute.

2. Mere puse la murat
Ingrediente

4 mere injumatatite, 230 ml apa, 2 lingurite sare, 2 betisoare de scortisoara, cca 460 ml otet din cidru de mere, cca 200 gr zahar, cca 60 gr ghimbir curatat si feliat, 1 lingurita fructe de ienibahar, 1 lingurita boabe de piper, 2 stelute anason



Mod de preparare
Inteapa merele cu o furculita ici-colo. Combina intr-o tigaie, la foc mediu, apa cu sarea, otetul, zaharul, ienibaharul, ghimbirul, anasonul si boabele de piper.
Lasa sa inceapa sa fiarba si amesteca in mod continuu, ca sa se dizolve zaharul. Dupa aceea pune merele, acopera tigaia cu un capac si lasa sa fiarba la foc mic in jur de 5 minute.
Transfera merele si lichidul intr-un bol, ca sa se raceasca de tot, dupa care pune totul intr-un borcan de sticla, infileteaza capacul si baga in frigider pentru cel putin 8 ore. In frigider rezista pana la o luna.

3. Pere murate cu scortisoara
Ingrediente

2 kg pere mici, 1 lamaie sau o portocala, 10 cuisoare, 2 betisoare de scortisoara, 1 lingurita fructe de ienibahar (usor zdrobite), 2 linguri boabe de piper negru (usor zdrobite), 5 cm radacina de ghimbir proaspat feliata, 1 L cidru sau otet de vin alb, 1 kg zahar pudra

Mod de preparare
Cojeste lamaia sau portocala si pune-o intr-un vas, cu boabele de piper, cuisoarele, radacina de ghimbir, fructele de ienibahar, otetul, sucul de lamaie sau portocala, zaharul si scortisoara. Amesteca usor pana cand se dizolva zaharul.
Curata perele, scoate-le miezul si injumatateste-le, dupa care pune-le in vas si lasa-le sa fiarba cam un sfert de ora. Cand observi ca s-au inmuiat, scoate-le cu o lingura si lasa-le intr-o strecuratoare, la scurs. Intre timp, da focul mai mare ca sa fiarba repede siropul, in jur de 15 minute sau pana cand vezi ca incepe sa se ingroase.
Pune fructele in borcane incalzite si toarna sirop peste ele ca sa le acoperi. Sigileaza-le si depoziteaza-le intr-un loc racoros si uscat. Tine-le asa cam o luna inainte de a le consuma.

4. Gutui murate cu frunze de dafin
Ingrediente

350 gr gutui curatate si taiate in opt, 250 ml otet de cidru, 750 ml apa, 200 gr zahar, 6 cuisoare, 4 bucati de coaja de portocala, 1 lingurita boabe de piper negru, 1 lingurita seminte de coriandru, 1 betisor de scortisoara, 3 frunze de dafin, 1 steluta anason

Mod de preparare
Pune toate ingredientele, cu exceptia gutuilor, intr-o tigaie mare, la foc potrivit. In momentul in care incep sa fiarba incorporeaza gutuile, apoi da focul la minim si lasa-le asa cam 20-25 de minute, ca sa se inmoaie.
La final scoate-le usor cu o lingura, pune-le in borcane sterilizate, toarna lichid peste ele, sigileaza-le si lasa-le sa se raceasca. Rezista astfel cateva saptamani.

5. Prune italiene murate
Ingrediente

1,2 kg prune italiene, 1 buc. ardei iute uscat, 2 cuisoare, 1 betisor de scortisoara (rupt in bucatele), 2 lingurite coaja de citrice uscata, 1/2 lingurita nucsoara uscata, 700 gr zahar brun, cca 115 ml apa, cca 230 ml otet din cidru, putina radacina de ghimbir taiata in bucati mai mari



Mod de preparare
Incinge cuptorul la 275 de grade. Pune cuisoarele, ghimbirul, ardeiul iute, coaja de portocala si scortisoara intr-o panza de tifon, ca si cum ai crea un saculet pentru condimente.
Intr-o tigaie non-reactiva amesteca otetul cu zaharul brun, nucsoara si apa, apoi pune saculetul si lasa sa fiarba la foc potrivit spre mare, amestecand in mod constant, cam 10 minute, pana cand se dizolva complet zaharul.
Spala prunele si inteapa-le pe fiecare de sase ori cu o scobitoare, dupa care aseaza-le intr-o tava, toarna peste ele siropul pregatit, acopera-le si baga-le in cuptorul incins, ca sa se inmoaie putin, cam 20-30 de minute. Scoate-le cu o lingura si pune-le in borcanele fierbinti si sterilizate.
Toarna sirop peste prune, agita usor recipientele ca sa scoti cat mai mult are, dupa care sigileaza-le cu capace sterilizate. Pune-le un sfert de ora in apa fierbinte, apoi lasa-le sa se raceasca si du-le intr-un loc racoros. Tine-le asa macar doua saptamani inainte de a le consuma.

Autor:  Alina Tibichi