Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit somon


Sfaturi pentru gatit somon Gustul unui preparat final, pe a carui lista de ingrediente se afla somonul, depinde de preferintele fiecaruia dintre noi, de perioada din an si de ingredientele cu care asezonam.

Bine de stiut despre somon
- este un peste cu continut considerabil de lichid;
- daca e destul de moale atunci cand il cumperi, mai bine alege altceva. El trebuie sa fie cat de cat ferm si sa aiba un miros placut, curat;
- carnea poate fi de culoare roz deschis sau chiar rosu puternic (in functie de tipul de somon);
- pentru un gust cat mai bun, gateste somon proaspat;
- ca sa aiba si savoare, poti inlocui uleiul de masline cu unt topit.

Metode de gatit somon
1. Metoda traditionala

Cumpara file de somon. Nu indeparta pielea, pentru ca atunci cand il pui in cuptor sa-si pastreze umiditatea (trebuie asezat cu pielea in jos).
Incinge cuptorul intre 175 si 190 de grade Celsius, in functie de reteta si de marimea bucatilor de peste (daca sunt mai mici, atunci si temperatura trebuie sa fie mai mica).
Pune somonul intr-un vas termorezistent si acopera-l, tot pentru a-si mentine umiditatea, dar si pentru a grabi procesul de gatire.
Bucatile mici de peste au nevoie cam de 25-30 de minute, iar cele mari de 40-60 de minute pentru a fi gata.
Ca sa nu gresesti deloc, foloseste un termometru pentru carne. Atunci cand acesta arata 60 de grade Celsius, somonul e gata.



2. Metoda in hartie (en papillote)
Incinge cuptorul la 175 de grade Celsius. Indeparteaza pielea, clateste somonul in apa rece, apoi usuca-l cu prosoape absorbante de bucatarie. Asezoneaza-l cu sare si piper.
Tapeteaza cu hartie pergament o tava de copt. Pune fileurile de somon in mijloc.
Presara diverse ierburi aromatice si legume. Spre exemplu, poti amesteca sparanghel cu lamaie si ceapa; capere cu rozmarin si lamaie; rosii cu zucchini, rosii si ciuperci; lamaie cu marar.
Stropeste totul cu ulei de masline si / sau vin alb (va avea mai multa aroma).
Impatureste hartia astfel incat sa obtii un triunghi. Somonul si legumele se vor gati in sucul propriu.
Ai grija sa nu apesi foarte tare pe hartie, ca sa ramana putin loc pe unde sa iasa aburii.
Gateste somonul 20-25 de minute, la 170 de grade Celsius. Este gata atunci cand are o culoare opaca si este mai pufoasa. Daca e mai rosiatica si translucida inseamna ca mai trebuie lasat in cuptor.

De asemenea, inainte de a-l gati, poti marina somonul. Amesteca zeama de lamaie cu sare cu aroma de usturoi si cu ulei de masline. Pune somonul in acest mix, acopera-l si baga-l in frigider pentru 30 de minute. Scoate-l cu cel putin 10 minute inainte de a-l gati.



3. La gratar cu foc
Incinge grillul 5-10 minute. Cand e suficient de fierbinte, pune fileurile de somon intr-un singur strat.
Daca doresti, poti gresa gratarul cu spray de gatit (de obicei, acest lucru nu se face in cazul alimentelor cu multe grasimi).
Nu e neaparat necesar sa intorci somonul pe partea cealalta. De altfel, este si destul de dificil. Cam in 10-12 minute este gata.

4. La gratar cu carbuni
Incinge gratarul si lasa carbunii sa fumege in jur de o jumatate de ora.
Inveleste fiecare file de somon, marinat in prealabil, in cate o folie de aluminiu, dupa care pune-le pe toate pe grillul incins, cam 15 minute.
Dupa 7-8 minute, le poti intoarce pe partea cealalta.



5. Prajire in tigaie
Fie folosesti un spray de gatit, fie pui cam o lingura de ulei de masline in tigaie, inainte de a o aseza pe foc. Fileurile se gatesc cam 3 minute pe fiecare parte.
Inainte de a le servi, lasa-le deoparte cam 5 minute, la temperatura camerei.

6. Posare
Pune apa sa fiarba la foc mic intr-o tigaie adanca. Daca doresti, poti sara apa pe masura ce se infierbanta.
Adauga ceapa verde sau arpagic, rozmarin, crengute proaspete de marar etc.
In momentul in care lichidul da in clocot, pune somonul, cu pielea in jos. Acopera tigaia si lasa asa cam 5-10 minute.

Autor:  Alina Tibichi