Site coolinaria.ro

Eticheta gastronomica in lume


Eticheta gastronomica in lume Inainte de a vizita o tara necunoscuta, este bine sa te pui la curent cu tot ce inseamna obiceiurile si traditiile locurilor, inclusiv cu eticheta gastronomica.

Regulile in ceea ce priveste servirea mesei difera de la tara la tara. Religia, cultura, istoria etc. dicteaza toate aceste diferente.

Ca nu faci vreo gafa, citeste cateva dintre cele mai importante aspecte al etichetei gastronomice din lume:

ASIA
Thailanda

- nu ai voie sa duci mancarea la gura cu ajutorul furculitei. Daca, spre exemplu, servesti o portie de orez gatit, foloseste furculita ca sa-ti pui mancarea in lingura;
- in nord si nord-est, orezul se mananca cu mana. Cel mai obositor lucru este sa folosesti betisoare pentru orez.

Japonia
- niciodata nu infige betisoarele pe verticala in orez. Acest lucru se face doar in timpul funeraliilor;
- intre imbucaturi, betisoarele trebuie sa stea unele langa altele, in dreapta ta, paralele cu marginea mesei;
- decat sa gresesti folosind betisoarele, mai bine ceri o furculita.


- in Coreea de Sud, daca o persoana mai in varsta iti ofera un pahar de bautura, primeste-le cu ambele maini deschise, in semn de respect;
- niciodata, in China nu se invarte pestele in farfurie, intrucat se considera ca acest gest aduce ghinion. Nu-ti ramane decat sa te descurci cum poti pentru a dezosa total pestele;
- in sudul Indiei nu ai voie sa mananci cu mana stanga si nici macar sa atingi farfuria. De ce? Pentru ca e considerata ca fiind impura (e asociata cu diverse functionalitati ale corpului uman);
- orice beduin va continua sa-ti toarne cafea de fiecare data cand termini ce ai in ceasca. Pentru a refuza, misca usor ceasca.

EUROPA
- in Georgia se bea vin doar la ocazii, cand cineva tine un toast, iar atunci totul odata. Poate de aceea, in general, se folosesc pahare de dimensiuni mai mici;
- in Italia, cappuccino se bea doar inainte de amiaza, in nici un caz la ora 15.00 sau chiar dupa cina. Daca vrei ceva care sa te trezeasca, alege un espresso;
- in Italia nu se comanda parmezan pentru pizza, gestul fiind considerat drept o jignire. De fapt, multe feluri de mancare cu specific italian nu trebuie servite cu parmezan. Spre exemplu, in Roma, pastele se mananca cu Pecorino, branza traditionala a locului;


- in Marea Britanie, cu mana stanga se intinde sticla celui care a cerut-o si se aminteste si de Episcopul de Norwich. Trebuie sa intrebi persoana careia ii dai sticla: Il cunosti pe Episcopul de Norwich?;
- in Franta nu se mananca paine la aperitivul dinainte de masa. In schimb, se consuma atunci cand servesti branza;
- in Rusia nu se amesteca vodka cu alte ingrediente. In plus, e nepoliticos sa refuzi paharul pe care l-ai primit, indiferent de ora;

AMERICA
- In Mexic nu se mananca niciodata taco cu furculita si cutitul. Altfel, arati putin cam... snob;
- nu manca chiar totul cu mana in Chile (in America de Sud, manierele sunt putin mai formale).

Autor:  Alina Tibichi