Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru deshidratat mere


Sfaturi pentru deshidratat mere Deshidratarea este o metoda de pastrare a fructelor o perioada mai indelungata pentru consum. Ea consta in uscarea efectiva a produselor prin diferite tehnici sau cu ajutorul anumitor accesorii de gatit.

Pentru ca tot este toamna si e sezonul lor, profita cat mai mult de mere. Iata cum trebuie sa procedezi ca sa obtii felii de mar deshidratate:

Pas 1: Cufunda merele intr-un lighean umplut cu apa amestecata cu otet. Spala-le bine ca sa elimini orice urma de chimicale sau ingrasaminte.

Pas 2: Ia fiecare mar si curata-l de coaja, apoi scoate-i mijlocul si feliaza-l. Le poti lasa si cu coaja, dar vor fi mai tari dupa aceea. Pentru aceasta poti folosi un dispozitiv de curatat mere cu manivela.

Pas 3: Ca sa nu-si schimbe culoarea ai trei variante:
a) Cufunda feliile de mar intr-un mix de 240 ml zeama de lamaie si 1 litru de apa, dar nu mai mult de 10 minute. Pune-le la scurs intr-o strecuratoare "capsuna".
b) Cufunda merele intr-un mix de 2 lingurite de bisulfit de sodiu cu 1 litru de apa. Dupa maximum 10 minute, scoate-le si pune-le la scurs.
c) Cufunda feliile de mar intr-un amestec de 1 lingurita de acid ascorbic cristalin si 1 litru de apa rece. Dupa 3 minute, scoate-le.



Pas 4: Pentru deshidratarea merelor, ai la dispozitie mai multe optiuni:
a) Deshidratorul. Seteaza temperatura la 65 grade Celsius, pune merele si tine-le asa cam 2-3 ore. Da temperatura apoi la 55 grade Celsius si lasa feliile in el pana cand sunt complet deshidratate. Totul depinde de cat de multa umiditate vrei sa aiba dupa aceea feliile de mar. Oricum, trebuie lasate la deshidratat pana cand devin crocante si se rup usor in doua.

b) Razele solare. Ai nevoie cam de 3-4 zile si de o temperatura de 36-37 grade Celsius.
c) Cuptorul electric sau pe gaz. Seteaza-l la 60 de grade Celsius si lasa usa deschisa usor. Pentru rezultate cat mai bune, pune un ventilator in fata cuptorului, ca sa indepartezi umezeala. Cam in 2-3 ore, merele sunt deshidratate.
d) Cuptorul incalzit cu lemne. La final, merele sunt mai crocante si mai albe decat cele din deshidrator. In plus, se usuca si mai repede.

Pas 5: Pune feliile de mar deshidratate intr-un recipient inchis ermetic, intr-un loc uscat si racoros. Pot fi consumate pe parcursul unui an, fie uscate, fie rehidratate.

Fructele uscate sunt sanatoase. Chiar daca unele isi pierd din minerale si vitamine in timpul deshidratarii, altele isi maresc considerabil valoarea nutritiva. Ce poti face cu cateva mere deshidratate? Ei bine, le poti manca simple, poti face un compot aromat sau le poti servi cu diferite sosuri.

Autor:  Alina Tibichi