Site coolinaria.ro

5 retete marocane


5 retete marocane Bucataria marocana este rafinata si bogata in gust si savoare. Fata de cea romaneasca, este mult mai condimentata. Asadar, numai buna de testat pe o asemenea vreme urata si rece. Pentru o masa mai speciala, astazi iti propunem cinci retete marocane.

1. Salata marocana cu carne de curcan
Ingrediente: 500 gr piept de curcan maruntit, 2 linguri de ulei de masline, 1 lingura de harissa, cateva frunze de menta, semintele de la o rodie, 250 gr rosii cherry injumatatite, 2 pite, 1 vanata tocata, 100 gr rucola.
Mod de preparare: Rupe pita in bucatele si prajeste-o in ulei de masline pana cand devine crocanta. Soteaza apoi vanata vreo 10 minute, pana cand se inmoaie, dupa care pune-o intr-un bol si amestec-o cu bucatelele de paine, rosiile, harissa, rucola si bucatelele de carne. Inainte de servire presara frunze de menta si seminte de rodie.



2. Miel cu cartofi si curmale
Ingrediente: 500 gr carne de miel dezosata (de preferabil, pulpa de miel), 1 lingura de ulei de masline, 1 ceapa tocata fin, 50 gr curmale maruntite, 2 linguri de coriandru tocat mai mare, 2 lingurite de pudra de coriandru, 1 lingura piure de rosii, 2 lingurite de scortisoara, 300 gr cartofi dulci (taiati cubulete).
Mod de preparare: Prajeste rapid ceapa si carnea in ulei incins, pana cand se rumeneste aceasta din urma, apoi pune condimentele si cartofii si amesteca bine. Dupa ce ai omogenizat, adauga 425 ml de apa clocotinda si piureul de rosii si lasa mancarea sa fiarba la foc mic in jur de un sfert de ora, ca sa se inmoaie carnea si cartofii. Cu 10 minute inainte de a opri focul, pune curmalele. Serveste cu cuscus si coriandru.



3. Peste cu ghimbir si condimente
Ingrediente: 2 fileuri de peste alb (fara piele), radacina de ghimbir ras fin (cam de 2-3 cm), 2 lingurite de unt moale, 1 catel de usturoi zdrobit, 2 cartofi dulci mari (taiati cubulete), coaja rasa de la o lamaie, cca o lingurita de harissa, o mana de coriandru tocat, putin coriandru netocat.
Mod de preparare: Incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Fierbe cartofii timp de 10 minute, in apa sarata, sau pana cand se inmoaie. Intre timp, amesteca harissa cu usturoiul, untul, coriandrul tocat, coaja rasa de lamaie si condimentele. Cand sunt gata cartofii, scurge-i de apa, piseaza-i cu radacina de ghimbir, apoi acopera-i, ca sa fie calzi.
Pune pestele intr-o forma de copt, asezoneaza-l cu mixul pregatit anterior si baga-l in cuptor pentru aproximativ 8 minute sau pana cand vezi ca s-a copt. Serveste-l cu cartofii amestecati cu ghimbir.



4. Supa de naut in stil marocan
Ingrediente: 400 gr naut la conserva (clatit si scurs), 1 lingura de ulei de masline, 1 ceapa medie tocata, 2 betisoare de telina tocate, 2 lingurite de chimion, 600 ml supa de legume fierbinte, coaja rasa de la jumatate de lamaie, zeama de la jumatate de lamaie, o mana de coriandru sau de patrunjel, 100 gr fasole cu bob foarte mare (inghetate), 400 gr rosii lunguiete, la conserva, cu aroma de usturoi, lipie.
Mod de preparare: Prajeste vreo 10 minute telina si ceapa in ulei incins, amestecand frecvent, apoi pune chimionul. Dupa un minut, ia tigaia de pe foc si adauga in mancare rosiile, supa si nautul. Potriveste de piper negru si pune inapoi pe foc, ca sa fiarba. Ai grija ca intensitatea flacarii sa fie destul de scazuta. Dupa 8 minute adauga zeama de lamaie si fasolele, iar dupa alte doua minute, coaja rasa de lamaie si ierburile tocate. Serveste cu pita.



5. Orez picant
Ingrediente: 4 buc. piept de pui fara piele si maruntit, 1 lingura de mix de condimente marocan, 1 ceapa feliata fin, 50 gr unt, 300 gr orez, 12 caise uscate injumatatite, un cub de supa de pui, 410 gr naut la conserva (clatit si scurs), 15 gr patrunjel tocat.
Mod de preparare: Potriveste carnea cu mixul de condimente marocan. Prajeste ceapa in unt pana se inmoaie, apoi adauga bucatelele de carne. Dupa vreo cateva minute pune caisele si orezul, apoi nautul si cubul de supa dizolvat in 700 ml de apa clocotinda. Acopera vasul si lasa sa fiarba la foc mic in jur de 10 minute sau pana cand orezul a absorbit aproape tot lichidul. Inainte de servire presara patrunjel.

Autor:  Alina Tibichi