Site coolinaria.ro

Rolul mineralelor in alimentatia de zi cu zi - partea I


Rolul mineralelor in alimentatia de zi cu zi - partea I Mineralele sunt nutrienti pe care ii absorbim din alimente, la fel de importanti pentru sanatatea noastra ca si vitaminele. Ei fac parte din celulele, tesuturile, muschii si fluidele noastre.

Pentru functionarea sanatoasa a tuturor organelor, avem nevoie de minerale precum calciu, potasiu si zinc. In total, exista 16 minerale esentiale, necesare organismului, divizate in macrominerale si microminerale.

Beneficiile lor sunt strans legate de cele ale vitaminelor si invers. Spre exemplu, vitamina D este necesara pentru absorbtia calciului, iar vitamina C pentru cea a fierului.

Bine de stiut
- cantitatea de minerale dintr-un fruct sau o leguma depinde de cantitatea de minerale existenta in solul in care a crescut acel aliment sau care a dus la dezvoltarea acestuia;
- alimentele pot pierde vitamine si minerale esentiale din cauza transportului pe distante lungi, din cauza proastei depozitari, precum si in timpul gatirii.

1. Calciu
Rol: mentine si asigura sanatatea sistemului osos si a dintilor.
Surse de calciu: produse lactate, broccoli, migdale, seminte de susan, sardine.
Simptome ale deficientei de calciu: spasme, crampe, fracturi, osteoporoza.
Se crede ca poate preveni cancerul de colon.

2. Clorurile
Rol: ajuta la formarea acizilor din stomac si la reglarea fluidelor din celule si din vasele de sange.
Surse: sare de masa, alimente care contin cloruri.
Deficienta de cloruri duce la hipotensiune si la pierderea unei cantitati importante de potasiu din organism.

3. Magneziu
Rol: ajuta la transformarea zaharului din sange in energie, la controlarea muschilor, la functionarea nervilor si la mentinerea unui ritm cardiac normal.
Surse: legume cu frunza verde, cereale integrale, nuci, banane, crustacee.
Deficienta de magneziu duce la: risc marit de diabet si atac de inima, batai neregulate ale inimii, crampe musculare, pietre la rinichi etc.
Conform cercetarilor, previne si trateaza problemele cardiace, scade tensiunea, alina atacurile de astm si sindromul pre-menstrual.

4. Fosfor
Rol: este important pentru sanatatea dintilor si a sistemului osos si ajuta la absorbtia mai multor vitamine.
Surse: carne de pui, peste, lapte, cereale integrale, nuci, seminte.
Deficienta de fosfor este rara in general. Simptome: slabiciuni si dureri ale dintilor si oaselor, stare de oboseala, pierderea unei cantitati importante de calciu.

5. Potasiu
Rol: regleaza fluidele din organism; scade tensiunea, mentine un ritm cardiac normal, favorizeaza convertirea glucozei in glicogen, o forma de depozitare a energiei.
Surse: fructe si legume proaspete (mai ales banane, avocado, portocale), seminte, carne, nuci, lapte.
Simptome ale deficientei de potasiu: slabiciuni musculare, confuzie, sete exagerata, greata.

6. Sodiu
Rol: ajuta la functionarea sistemelor nervos si muscular si la reglarea fluidelor din corp.
Surse: crustacee, ansoa, sare, unt, extract de drojdie, carne procesata, avocado.
Deficienta de sodiu este foarte rara. Simptome: crampe musculare, deshidratare, ameteala.

7. Crom
Rol: stabilizeaza nivelul zaharului din sange, creste nivelul colesterolului bun si distruge celulele grase.
Surse: carne rosie, crustacee, ficat, galbenus, branza, melasa, drojdie de bere, paine din grau integral, ciuperci.
Deficienta de crom duce la posibile atacuri de inima, inceput de diabet si la cresterea colesterolului.

8. Cupru
Rol: ajuta la formarea colagenului, necesar pentru sanatatea oaselor si a tesuturilor; este important in formarea celulelor rosii din sange; favorizeaza absorbtia mai usoara a fierului.
Surse: crustacee, stridii, cereale integrale, avocado, semine, nuci, usturoi, banane, cartofi, cacao, ciuperci, prune, rosii, produse din soia.
Simptome ale deficientei de cupru: probleme de respiratie, afectiuni ale pielii, stare de slabiciune generala. Deficienta de cupru nu este chiar comuna, totusi.

Autor:  Alina Tibichi