Site coolinaria.ro

10 intrebari frecvente in bucatarie


10  intrebari frecvente in bucatarie De fiecare data cand te apuci de gatit, cu siguranta ai macar o intrebare despre un ingredient pe care vrei sa-l folosesti.

Din simpla curiozitate ori pentru ca ai observat ca schimba gustul preparatelor atunci cand e depozitat in conditii diferite, iti doresti sa stii mai multe despre el.

Ca sa-ti venim in ajutor, noi am adunat cateva dintre cele mai frecvente intrebari din bucatarie.

1. E bine daca pun cartofii in frigider?
Frigiderul nu este chiar locul ideal intrucat cartofii se vor innegri si vor capata un gust neplacut in timpul gatirii, din cauza temperaturii scazute. De ce? Mediul rece transforma amidonul in zahar. Cartofii trebuie depozitati la temperatura camerei.

2. Se mai poate folosi otetul daca, spre exemplu, dupa un an este cam tulbure?
Atat timp cat e depozitat in conditii propice, nu e nici o problema. Nu e nimic in neregula ca, dupa o perioada, sa-si schimbe culoarea ori sa apara depuneri de sedimente pe sticla. Bineinteles, daca nu infiletezi capacul la sticla, otetul isi va pierde din calitate. Cel mai bine este sa-l depozitezi intr-un loc racoros si intunecos.

3. Este bine sa pun branza cheddar la inghetat?
Daca nu o folosesti pe toata imediat, pune-o in congelator. Odata dezghetata, inevitabil isi va schimba textura si, uneori, va fi faramicioasa. Pusa in congelator, trebuie consumata in maximum 6 luni. Cand o depozitezi astfel, tai-o in bucati destul de mici si inveleste-o in pungi inchise ermetic.

4. Este vreo problema daca mananc iaurt cu termenul de valabilitate expirat de o saptamana?
In mod normal, nu. Daca a fost tinut in conditii bune, poate fi consumat chiar si dupa ce termenul de valabilitate a expirat cu 7-10 zile. Bineinteles, daca i se schimba mirosul sau gustul ori apare mucegai la suprafata, trebuie aruncat.

5. Trebuie sa dezghet carnea de pui inainte de a o gati sau pun direct asa in oala?
Poti sa o pui si inghetata, dar va trebui sa o gatesti mai mult. Daca, in mod normal, iti ia cam 40 de minute ca sa faci supa, sa spunem, pentru carnea congelata vei avea nevoie de 60 de minute.



6. Pot gati carne de pui care a stat in congelator doi ani?
Conform autoritatilor de peste Ocean, alimentele tinute la o temperatura constanta de -18 grade Celsius sunt bune pentru consum pe termen nelimitat. Calitatea, in schimb, nu va fi aceeasi. De aceea, este indicat sa gatesti carnea in maximum un an.

7. Mierea de albine isi schimba vreodata culoarea si gustul?
Cel mult se ingroasa si se zahariseste. In rest, daca e depozitata cum trebuie, nu sunt probleme. Cel mai bine este sa o tii intr-un loc racoros si intunecat. Din momentul producerii ei, termenul de valabilitate este, practic, nelimitat. Totusi, ar fi bine ca, din cand in cand, sa o verifici, intrucat se poate intuneca, isi schimba aroma si isi pierde din savoare dupa cativa ani.

8. Am voie sa mananc oua daca au expirat de o saptamana?
Da, pentru ca ar trebui sa fie bune, atat timp cat au fost depozitate corect. Conform autoritatilor in domeniu din Washington, data de valabilitate de pe oua nu reprezinta data pana la care sa le consumi, ci serveste mai mult drept ghid pentru a sti vanzatorul pana cand le poate tine pe piata, spre comercializare. Ouale proaspete sunt ideal de consumat cam in 3-5 saptamani dupa data la care le-ai cumparat (bineinteles, trebuie tinute tot timpul in frigider).



9. E bine sa recongelez pestele dezghetat?
Da, atat timp cat, prima data, l-ai dezghetat in frigider si nu l-ai tinut mai mult de doua zile asa. Bineinteles, isi va pierde din calitate. Daca ai dezghetat fileurile in cuptorul cu microunde sau in apa rece, mai intai trebuie sa le gatesti neaparat, apoi sa le bagi in congelator. Astfel, bacteriile nu au timp sa se dezvolte.
Daca ai dezghetat fileurile de peste in apa fierbinte, nu le mai manca. Folosind lichid cu o asemenea temperatura, nu ai facut decat sa creezi mediul propice pentru bacterii.

10. E ok daca pun mancarea fierbinte direct in frigider?
Chiar daca temperatura din interior nu va avea de suferit, e posibil ca mancarea sa nu se raceasca asa repede, astfel ca bacteriile ar avea timp sa se dezvolte. De aceea, intotdeauna trebuie sa pui mancarea in vase care favorizeaza racirea. Supa si friptura, spre exemplu, trebuie puse in vase mai mici. Ca sa le racesti si mai repede, cufunda-le intr-un bol cu apa rece. Tine-le asa pana cand vezi ca le-a scazut destul de mult temperatura, apoi baga-le in frigider.

Autor:  Alina Tibichi