Site coolinaria.ro

15 lucruri pe care nu le stiai despre oua


15 lucruri pe care nu le stiai despre oua Oua ochiuri, oua jumari, cu cartofi, cu branza etc. Acestea sunt doar cateva idei de retete cu oua.

La cat de des le punem in mancare si la cat de banale au devenit, am fi tentati sa spunem ca le cunoastem toate secretele. Si totusi nu este asa.
Iata ce nu stiai despre oua:

1. Culoarea galbenusului este influentata de hrana pasarilor. Daca acestea au fost hranite cu iarba sau cereale, bogate in carotenoizi, atunci galbenusul va avea o culoare mai puternica.

2. Apa te poate ajuta sa-ti dai seama daca mai este bun oul pentru consum. Cufunda-l intr-un pahar inalt de apa. Daca se duce rapid la fund, inseamna ca e bine sa-l mananci. In schimb, daca pluteste, e semn ca aerul a intrat in galbenus si trebuie aruncat.

3. Un american a intrat in Cartea Recordurilor cu 427 de omlete gatite in doar... 30 de minute. Pe cea mai rapida a facut-o in numai 42 de secunde.

4. Se spune ca, in timpul echinoctiului de primavara, cand Soarele traverseaza Ecuatorul, oul poate sta in picioare.



5. Data de expirare trecuta pe ambalajul lor nu este chiar exacta, adica nu spune pana cand le poti consuma.

6. Ca sa-ti dai seama daca oul e fiert sau nu, invarte-l pe masa. Cel fiert tare se va invarti repede, pentru ca are mai multe particule solide decat lichide. Oul crud se va clatina.

7. Ouale sunt un remediu bun impotriva mahmurelii, intrucat contin o cantitate semnificativa de cisteina. In plus, ele ajuta si la eliminarea toxinelor pe care le lasa alcoolul in organismul uman.

8. Ouale nu sunt numai albe. Diferitele tipuri de specii de pui produc oua de culori diferite. Unele pot arata chiar bleu, bleu-verde ori rosii.



9. O gaina poate produce anual 250-279 de oua.

10. Ouale contine aproape toate vitaminele esentiale de care avem nevoie. Exceptia o constituie vitamina C. 10% din doza zilnica recomandata de vitamina D o gasesti intr-un ou. De asemenea, au si minerale si proteine.

11. Coaja de ou contine de la 7 la 17.000 de pori. Intrucat pot absorbi mirosurile din frigider, este indicat sa le tii in cutia lor de carton.

12. Anual, in SUA sunt produse 65 de miliarde de oua.



13. Galbenusurile favorizeaza dezvoltarea creierului, datorita faptului ca au vitamina B (aceasta este asociata cu o functionare cerebrala mai buna).

14. Care e diferenta intre un albus incetosat, laptos, si unul clar? Primul arata ca oul este proaspat.

15. Oul cu doua galbenusuri este produs fie de o gaina mai batrana, care face de obicei oua mari, fie de una tanara, a carei productie inca nu e regulata.

Autor:  Alina Tibichi