Iti este dor de mirosul de chipsuri din serile de iarna, cand bunica punea felii de cartofi pe plita, la copt?
Ei bine, si tu poti pregati o asemenea gustare. Cum? Prin prajire, coacere la aragaz sau in cuptorul cu microunde.
1. Chipsuri prajite
Ingrediente: 4 cartofi, ulei, 3 linguri de sare, condimente dupa preferinte.
Mod de preparare: Feliaza cartofii. Pune sarea intr-un bol mare de apa, cufunda cartofii in el pentru 30 de minute, dupa care scoate-i si lasa-i la scurs si uscat. Incinge uleiul intr-o tigaie, cam la 177-190 de grade Celsius. Pune cartofii si lasa-i cateva minute. Cand vezi ca s-au rumenit, scoate-i din tigaie si aseaza-i pe un prosop absorbant, ca sa indepartezi excesul de ulei. Asezoneaza-i cu ce doresti.
2. Chipsuri la cuptor
Ingrediente: 4 cartofi, sare de mare, cca 60 gr de unt topit.
Mod de preparare: Incinge cuptorul la 260 de grade Celsius. Pune feliile de cartofi pe prosoape absorbante de bucatarie, apoi greseaza cu unt un gratar. Cand e gata, dispune cartofii pe gratar, intr-un singur strat, unge-i cu untul ramas si da-i la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana cand se rumenesc. Scoate-i si potriveste-i de sare.
3. Chipsuri la microunde
Ingrediente: cartofi, sare, alte condimente, ulei de masline (optional).
Mod de preparare: Feliaza cartofii si pune-i in apa, ca sa indepartezi excesul de amidon. Scoate-i pe prosoape de bucatarie si preseaza-i usor, ca sa aiba cat mai putina apa in ei. Pune feliile pe farfuria cuptorului cu microunde si porneste-l. Dupa 3 minute intoarce-le pe partea cealalta si lasa-le iarasi vreo 3 minute. Daca mai trebuie, mai intoarce-le inca o data si lasa-le cam 1 minut. Cand observi ca devin crocante si rumene, scoate-le si asezoneaza-le cu ierburi si condimente.
Bine de stiut
- poti folosi orice fel de cartofi;
- alege cartofi tari, fara pete sau urme de mucegai;
- dupa preferinte, ii poti curata de coaja sau nu;
- feliaza cartofii dupa grosimea dorita, dar uniform;
- daca ii tii vreo jumatate de ora in apa, vor fi mai crocanti la final;
- dupa ce ii scoti din apa, trebuie sa-i stergi bine ca sa se coaca mai repede;
- ca sa nu te frigi cu picaturile de ulei incins, inlocuieste tigaia cu o oala;
- dupa ce iei chipsurile din tigaie, pune-le pe un gratar. Astfel se vor scurge de ulei si se vor usca;
- tine resturile de chipsuri intr-o punga inchisa ermetic, la temperatura camerei, cam doua zile.
Autor: Alina Tibichi