Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru facut chipsuri de cartofi


Sfaturi pentru facut chipsuri de cartofi Iti este dor de mirosul de chipsuri din serile de iarna, cand bunica punea felii de cartofi pe plita, la copt?

Ei bine, si tu poti pregati o asemenea gustare. Cum? Prin prajire, coacere la aragaz sau in cuptorul cu microunde.

1. Chipsuri prajite
Ingrediente: 4 cartofi, ulei, 3 linguri de sare, condimente dupa preferinte.
Mod de preparare: Feliaza cartofii. Pune sarea intr-un bol mare de apa, cufunda cartofii in el pentru 30 de minute, dupa care scoate-i si lasa-i la scurs si uscat. Incinge uleiul intr-o tigaie, cam la 177-190 de grade Celsius. Pune cartofii si lasa-i cateva minute. Cand vezi ca s-au rumenit, scoate-i din tigaie si aseaza-i pe un prosop absorbant, ca sa indepartezi excesul de ulei. Asezoneaza-i cu ce doresti.

2. Chipsuri la cuptor
Ingrediente: 4 cartofi, sare de mare, cca 60 gr de unt topit.
Mod de preparare: Incinge cuptorul la 260 de grade Celsius. Pune feliile de cartofi pe prosoape absorbante de bucatarie, apoi greseaza cu unt un gratar. Cand e gata, dispune cartofii pe gratar, intr-un singur strat, unge-i cu untul ramas si da-i la cuptor pentru aproximativ 15-20 de minute sau pana cand se rumenesc. Scoate-i si potriveste-i de sare.



3. Chipsuri la microunde
Ingrediente: cartofi, sare, alte condimente, ulei de masline (optional).
Mod de preparare: Feliaza cartofii si pune-i in apa, ca sa indepartezi excesul de amidon. Scoate-i pe prosoape de bucatarie si preseaza-i usor, ca sa aiba cat mai putina apa in ei. Pune feliile pe farfuria cuptorului cu microunde si porneste-l. Dupa 3 minute intoarce-le pe partea cealalta si lasa-le iarasi vreo 3 minute. Daca mai trebuie, mai intoarce-le inca o data si lasa-le cam 1 minut. Cand observi ca devin crocante si rumene, scoate-le si asezoneaza-le cu ierburi si condimente.

Bine de stiut
- poti folosi orice fel de cartofi;
- alege cartofi tari, fara pete sau urme de mucegai;
- dupa preferinte, ii poti curata de coaja sau nu;
- feliaza cartofii dupa grosimea dorita, dar uniform;
- daca ii tii vreo jumatate de ora in apa, vor fi mai crocanti la final;
- dupa ce ii scoti din apa, trebuie sa-i stergi bine ca sa se coaca mai repede;
- ca sa nu te frigi cu picaturile de ulei incins, inlocuieste tigaia cu o oala;
- dupa ce iei chipsurile din tigaie, pune-le pe un gratar. Astfel se vor scurge de ulei si se vor usca;
- tine resturile de chipsuri intr-o punga inchisa ermetic, la temperatura camerei, cam doua zile.

Autor:  Alina Tibichi