Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru imbutelierea alimentelor


Sfaturi pentru imbutelierea alimentelor O metoda ideala si pentru a te hrani sanatos, si pentru a face economie, este sa-ti imbuteliezi diferite produse.

Astfel, in loc sa le cumperi in extra-sezon, cand costa destul de mult, le gasesti in camara oricand ai nevoie.

Imbutelierea consta in distrugerea bacteriilor prin infierbantarea recipientelor in care sunt puse alimentele.

De altfel, este unica metoda sigura pentru conservarea legumelor, a mai multor tipuri de carne si a fructelor de mare.

Ce sa NU faci
- nu incerca metode de imbuteliat cu aspirina, la microunde, in masina de spalat vase si in cuptor. De ce? Pentru ca nu ai siguranta ca toate bacteriile au fost ucise;
- nu incerca metode cercetate prea putin pana acum (cum ar fi imbuteliere in cazan fara capac);
- nu incerca pudrele de conservat. Par o idee excelenta, dar nu au cum sa inlocuiasca o metoda traditionala;
- nu imbutelia alimente cu diverse pete. Si ce daca le-ai eliminat? Nu ai de unde sa stii ca ai indepartat si bacteria care a dus la aparitia lor.


Cea mai sigura metoda de conservat consta in utilizarea unui vas pentru conserve sub presiune. Nu confunda cu oala de gatit sub presiune! Aceasta din urma poate sa duca inclusiv la explodarea borcanelor. Spre deosebire de lichidul din oala, cel din vas nu atinge punctul de fierbere.

Produse necesare pentru conservare: vas de gatit cu inductie, prosoape curate de bucatarie, borcane si capace, palnie, conservanti (sare, zahar, acizi – acid ascorbic, acid citric), cutit de plastic, bagheta magnetica sau un cleste.

Cum se imbuteliaza alimentele
1. Spala-te pe maini cu sapun antibacterian inainte de a te apuca de treaba si ori de cate ori tusesti, stranuti etc.
2. Sterilizeaza borcanele si capacele in apa clocotinda cel putin 10 minute. Cu ajutorul baghetei sau al clestelui, scoate capacele din apa si pune-le pe prosoape absorbante de bucatarie.
3. Pregateste alimentele conform retetei. Daca fructele / legumele au pielita, indeparteaz-o cufundandu-le in apa fierbinte, apoi in apa rece.
4. Pune alimentele in borcane, lasand putin spatiu intre ele si capac. Daca ai nevoie, foloseste palnia.



5. Toarna peste ele lichidul pregatit conform retetei. Scoate aerul din borcane apasand usor pe compozitie cu acel cutit de plastic.
6. Sterge marginea borcanelor, apoi infileteaza foarte bine capacele.
7. Respecta instructiunile vasului de gatit sub inductie. In general, trebuie sa pui apa in el, apoi borcanele, sa asezi capacul si lasi totul asa cam 10 minute, bineinteles setand o anumita temperatura. In momentul in care timpul a expirat, opreste caldura si lasa sa se depresurizeze. Nu forta racirea, pentru ca, altfel, o sa intrerupi procesul de conservare.

Autor:  Alina Tibichi