Site coolinaria.ro

5 retete de gemuri de toamna


5 retete de gemuri de toamna 1. Gem de mere
Ingrediente:
1 kg de mere (curatate si taiate marunt), 250 ml de apa, 1 lingurita de zeama de lamaie, 13 gr pectina, 1,75 kg zahar, 100 gr zahar brun, 2 lingurite de cuisoare englezesti, 2 lingurite de nucsoara.

Mod de preparare
Sterilizeaza capacele si borcanele in apa clocotinda cel putin 10 minute. Amesteca intr-o tigaie mare merele cu zeama de lamaie si apa, apoi acopera si lasa sa fiarba la foc mic. Dupa 10 minute din momentul in care au dat in clocot, pune pectina. Cand incep a doua oara sa fiarba, adauga zaharul si mai lasa pe foc cam un minut, ca sa se dizolve complet acesta din urma. Indeparteaza gemul de caldura, adauga zaharul brun, nucsoara si cuisoarele englezesti, apoi pune repede in borcane si infileteaza capacele. La final, sigileaza-le prin cufundarea in apa clocotinda vreo 10 minute.

2. Gem de prune
Ingrediente:
1,5 kg prune proaspete, 1,5 kg zahar granulat, 1 lingura zeama de lamaie, 30 gr unt, 100 ml apa rece.

Mod de preparare
Spala si curata prunele, apoi pune-le intr-o oala adanca, impreuna cu apa si zeama de lamaie. Lasa-le sa inceapa sa fiarba, amestecand in mod constant. Cand dau in clocot, redu focul si lasa-le asa, ca sa se inmoaie. Dupa vreo 40 de minute mentine focul mic si adauga zaharul. Amesteca in continuare, ca sa se dizolve. Cand s-a topit de tot, pune untul (reduce aparitia spumei la suprafata). Da focul la mare si amesteca in mod continuu, ca sa inceapa repede sa fiarba. Tine in continuare la foc mare pana cand gemul incepe sa se lase. In momentul in care observi ca se dezlipeste usor de pe lingura de lemn, ia compozitia de pe foc.
De altfel, poti testa gemul. Pune o lingurita de gem intr-o farfurioara si bag-o in frigider. Dupa ce s-a racit, apasa usor cu degetul. Daca isi reia repede forma, e gata. Daca nu, gemul mai trebuie sa stea pe foc cateva minute. Pune apoi gemul in borcane sterilizate si calde. Scoate pe cat posibil tot aerul din ele, infileteaza capacele si lasa-le deoparte. Cand s-au racit de tot, le poti pune in camara.

3. Gem de struguri
Ingrediente:
1,3 kg struguri, 700 gr zahar.

Mod de preparare
Spala bine strugurii in apa rece. Indeparteaza boabele de ciorchine si stoarce-le intr-o oala din otel inoxidabil. Coaja de la struguri las-o deoparte, pentru ca o vei folosi mai tarziu. Pune pulpa de struguri la foc mediu, intr-o oala. Acopera cu un capac si lasa sa fiarba mai usor. Amesteca ocazional vreo 5 minute. Cand strugurii s-au transformat intr-o pasta, indeparteaza oala de caldura, pune totul intr-o strecuratoare si apasa cu ajutorul unei lingure de lemn. Indeparteaza semintele. Adauga apoi coaja de la boabele de struguri si lasa sa fiarba, amestecand ocazional. Dupa vreo 2 minute, compozitia se va inchide la culoare, datorita cojilor. Incalzeste zaharul in cuptor, la 65 de grade Celsius, dupa care adauga-l treptat in gem, amestecand. Pune inapoi pe foc si lasa sa fiarba. Ca sa stii cand e gata, fa testul cu lingura. Baga o lingura de metal rece in gemul fierbinte. Daca gemul se comporta precum un sirop, mai trebuie lasat. In schimb, daca se prelinge greu, este gata.

4. Gem de rosii
Ingrediente:
1,8 kg de rosii (curatate de seminte si taiate marunt), 1 lingurita de sare, 1 lingurita de paprika afumata, 1/4 lingurita piper negru, cca 300 gr zahar.

Mod de preparare
Amesteca zaharul cu rosiile intr-o tigaie putin adanca. Lasa sa stea la temperatura camerei in jur de 10 minute, apoi pune la fiert, la foc mediu spre mare, amestecand usor si ocazional. Dupa 15 minute adauga paprika, sarea si piperul. Continua sa gatesti gemul pana cand se ingroasa, adica vreo 10 minute. Pune totul intr-un borcan, apoi infileteaza capacul si baga recipientul in apa clocotinda pentru 10 minute.



5. Gem de pere cu vanilie
Ingrediente:
2 kg de pere taiate marunt, 1 lingurita de scortisoara, 1/4 lingurita de cuisoare, cca 950 gr de zahar.

Mod de preparare
Amesteca toate ingredientele intr-o oala sub presiune. Lasa sa fiarba la foc mic, fara capac, cam 2 ore sau pana se ingroasa. Din cand in cand amesteca in compozitie. Pe masura ce se ingroasa, amesteca mai des. Cand a ajuns la densitatea dorita, ia oala de pe foc, indeparteaza spuma, apoi pune gemul in borcane. Infileteaza capacele si baga borcanele in apa clocotinda pentru 10 minute.

Autor:  Alina Tibichi