Site coolinaria.ro

Cele mai picante retete din lume


Cele mai picante retete din lume Atunci cand e frig, se spune ca e bine sa mancam ceva condimentat, pentru a ne pune sangele in miscare. Dar cat de condimentat sa fie?

Cu siguranta, nu la acelasi lucru s-au gandit cativa bucatari din lume, care au creat cele mai picante retete gustate vreodata de om.

Europa
Daca mergi in vizita in Marea Britanie, comanda o portie de Phall. Chiar daca iti place gustul picant, s-ar putea sa nu incerci si a doua oara sa savurezi acest fel de mancare britanic, gatit in stil indian.
Fiecare tava de Phall contine cel putin 10 tipuri de ardei iute, inclusiv Bhut jolokia, considerat de Cartea Recordurilor drept cel mai picant ardei iute de pe Pamant.
Se spune ca unii curajosi, care au indraznit sa testeze preparatul, din cauza gustului extrem de iute, au avut halucinatii.

Asia
Bucataria asiatica n-ar mai fi ea daca nu ar avea condimente, multe condimente. Otak-Otak, specific sud-estului Asiei, este un fel de tarta de peste picanta, servita in mod traditional cu frunze de banana coapte pe gratar.
Gustul picant e dat de: ardeii iuti maruntiti in blender si amestecati cu o pasta de creveti uscata, galangal (radacina de planta, asemanatoare cu ghimbirul, dar cu gust de piper), cu un ulei de seminte special, arpagic, turmeric si cu iarba de India.

Coreenii, in schimb, se lauda cu Kimchi Jjigae. Noutatea consta in faptul ca nu numai portia de mancare este foarte picanta, dar mai este servita si la temperaturi foarte apropiate de punctul de fierbere.
Kimchi Jjigae este varza fermentata si potrivita de condimente, servita cu: ceapa verde, usturoi, ciuperci, supa si tofu. De pe lista de ingrediente nu lipseste ardeiul iute rosu.

Tot de pe taramuri asiatice avem si o portie de leguminoase, fructe de mare sau carne de porc extrem de picante. Pad Prik Khing este numele retetei.
Cele amintite anterior se servesc cu o pasta pregatita din: ardei iute rosu uscat, pasta de creveti, usturoi, galangal, ceapa, ierburi de India, coaja de lime Kaffir.

Sa nu uitam de reteta chinezeasca de Sichuan Huoguo (Sichuan Hot Pot). Neaparat trebuie sa ai alaturi un prosop cand o gusti, pentru ca e doar o chestiune de minute pana cand incepi sa transpiri.
Pe masa, in fata musafirilor, se fierbe la foc mic o supa de ceapa si usturoi, in care se adauga legume, carne si, bineinteles, cunoscutul ardei Sichuan.



Ai incerca o portie de Neu Pad Prik (friptura in stil thailandez)? Nu trebuie decat sa pui la prajit o bucata de carne de vita, sa o potrivesti de usturoi, busuioc si arpagic, iar apoi sa adaugi principalul ingredient: o cantitate considerabila de ardei iute specific sud-estului Asiei (Bird's eye).

Indienii, adepti ai bucatariei picante, pregatesc adesea Vindaloo. Interesant este ca reteta a ajuns pe taramuri indiene datorita portughezilor. Gustul extrem de picant al Vindaloo-ului a facut ca preparatul sa intre in Cartea Recordurilor.
Dar... pe cat de renumita este, pe atat de periculoasa poate fi. Reteta consta in carne de porc imbibata cu vin rosu cu usturoi. Bineinteles, totul e potrivit cu foarte multe condimente si arome.

America
Aripioarele picante din SUA nu ar fi aceleasi fara ardei cayenne sau jalapeno.
Din Peru provine Criolli (Creole) Cau Cau. Datorita ardeiului iute galben, acest preparat este cea mai picanta varianta a retetei originale Creole. Ardeiul iute galben e specific, de altfel, bucatariilor din Peru, Bolivia si Columbia.
Tot de pe taramuri americane provine si reteta Griot cu sos Ti-Malice, mai exact din Haiti. E o friptura de porc servita cu mix de: Habanero, otet din cidru de mere si garnitura de gogosari murati picanti.

Jamaicanii prefera sa prepare carnea de pui cu mix de: cuisoare, scortisoara, sare, usturoi, cimbru, arpagic, gogosari rosii caraibieni, Habanero, ardei cayenne si jalapeno. Sosul picant poate sa dea gust bun si crevetilor ori crustaceelor.

Africa
Sik Sik (Doro Wat) provine din Etiopia si iti ridica temperatura la propriu! Nu crezi? Atunci gandeste-te cum ar fi sa mananci o portie de friptura de pui / vita cu ardei iute, paprika si schinduf (mix picant etiopian).

Autor:  Alina Tibichi