Site coolinaria.ro

Cum se gatesc castanele comestibile


Cum se gatesc castanele comestibile Castanele sunt un semn clar ca toamna se desfasoara in toata splendoarea ei.
Cel mai adesea, in aceasta perioada, comerciantii stradali ne imbie cu aroma de castane coapte.

Dupa o zi de munca, in drum spre casa, o punga de castane fierbinti ne descreteste fruntea cu usurinta. Sa stii, insa, ca sunt si alte retete la fel de bune.

Spre exemplu, ai putea pregati chiar tu o salata de castane cu piept de pui, iar ca desert, o budinca de castane cu frisca.
In afara de acestea, le mai gasim in retete de garnituri, supe, umpluturi, tarte, inghetate etc.

Selectie si depozitare
- alege castane tari, grele si cu o coaja stralucitoare;
- evita castanele cu pete sau pe cele crapate;
- nu cumpara castane care pocnesc atunci cand le strangi in pumn (incep sa se usuce si nu mai sunt bune);
- pastreaza castanele intr-o punga de plastic, in frigider, pana la doua saptamani, sau in congelator, pana la trei luni. E adevarat ca textura se va modifica usor, dar gustul va ramane acelasi;
- castanele proaspete rezista la temperatura camerei in jur de o saptamana. Daca le pui intr-un singur strat, se vor indulci;
- cele mai dulci castane sunt cele tinute trei zile la temperatura camerei. Dupa aceea, coaja lor incepe sa se intareasca.



Sfaturi pentru gatit
- inainte de a fierbe sau praji castanele, e bine sa le crestezi in forma de X (ca sa nu explodeze din cauza temperaturii ridicate);
- pe masura ce se racesc, coaja lor se intareste si e mai dificil de indepartat. De aceea, cat timp cureti doua-trei, restul trebuie sa stea in apa fierbinte;
- se potrivesc cu: fructe uscate, mere, ciocolata;
- niciodata sa nu mananci castane crude. Contin foarte mult tanin.

Fierbere. Pune castanele in oala, acopera-le cu apa rece, lasa-le sa atinga punctul de fierbere, dupa care da focul la minim. Dupa cateva minute indeparteaza-le de caldura si incepe sa le cureti de coaja folosind un cutit ascutit. Ca sa faci piure de castane, lasa-le sa fiarba la foc mic in jur de 15-20 de minute.

Coacere. Tine castanele vreo 25 de minute in apa calda, cat timp incingi cuptorul la 200 de grade Celsius. Cresteaza-le apoi in mai multe locuri, pune-le intr-o tava de copt si da-le la cuptor pentru 15-20 de minute.
La microunde nu trebuie sa stea mai mult de 20 de secunde, pentru ca se ard foarte repede.



Coacere la foc direct. Ia o farfurie de aluminiu plata si gaureste-o. Apoi cresteaza castanele, pune-le in farfurie si aseaza-le deasupra focului. Sunt gata cand vezi ca s-au rumeni bine.

De ce sa gatesti castane? Pentru ca...
- inlocuiesc uneori pastele si cartofii, datorita continutului ridicat de amidon;
- se pot servi drept garnitura cu cartofi dulci, ciuperci, morcovi, varza etc.;
- doctorii si nutritionistii ne sfatuiesc sa profitam de tot ce inseamna beneficii pentru sanatate ale castanelor.

Ca idee, noi iti sugeram reteta de castane prajite pe care Mihail Kogalniceanu si Costache Negruzzi au mentionat-o in volumul "Carte de bucate boieresti. 200 retete cercate de bucate, prajituri si alte trebi gospodaresti".
Mai intai coci vreo 60 de castane, apoi le cureti de coaja, si le desfaci in doua. Jumatate de cantitate o amesteci cu circa 60 de grame de unt, dupa care o treci prin sita. Cand ai terminat, pui intr-o tigaie 30 de grame unt, 120 de grame de zahar si 500 gr de smantana si amesteci continuu.
Cand vezi ca incepe sa se ingroase compozitia, adauga treptat 6 galbenusuri. Dupa cateva minute de fiert, ia tigaia de pe foc si pune aluatul intr-o farfurie unsa cu unt. Cand s-a racit bine, ia cate o lingura din compozitie, modeleaza turtite si inveleste restul de castane cu acestea (cate o turtita pentru fiecare jumatate de castana).
Inainte de a le praji, cufunda turtitele in oua batute, apoi trece-le prin pesmet. Serveste-le fierbinti, cu vanilie si zahar.

Autor:  Alina Tibichi