Site coolinaria.ro

Cum alegem paharele de cocktail


Cum alegem paharele de cocktail Sa spunem ca in week-end vrei sa dai o petrecere de ziua ta. Ai ales meniul, stii cine si ce vrea, ai cam stabilit si lista cu bauturi, dar… eziti cand e vorba de servire.

Daca pentru mancaruri ai vesela necesara, la alcool e putin mai greu. Sincer, oricine dintre noi, care nu e de meserie barman, a turnat macar o data coniac intr-un pahar clasic ori de Martini.

Daca, insa, stii ca la petrecere vei avea invitati de seama, atunci documenteaza-te putin, ca sa nu dai gres. Uite cateva informatii utile despre pahare:

Pahar de Martini
- are cupa in V, cu picior inalt si baza circulara;
- datorita piciorului inalt, bautura nu se incalzeste (degetele nu mai cuprind cupa);
- forma conica a cupei previne separarea vermutului si a ginului, dar expune si elementele traditionale de decor (coaja de lamaie, masline, ceapa, cirese);
- potrivit pentru cocktail Manhattan.
Stiai ca marimea paharului de Martini poate influenta calitatea bauturii? Potrivit unor barmani, daca este mai mic, e mai bine (sa aiba capacitate cam de 120 ml).
Si pentru ca tot am amintit de cocktailuri sofisticate, pentru urmatoarea petrecere poti pregati un cocktail Bronx.

Pahar de shot
- este folosit cu precadere pentru bauturi amestecate foarte putin;
- e facut din sticla groasa (mai ales baza) pentru a estompa socul atunci cand e trantit efectiv pe masa de bar;
- in el se servesc: whiskey, lichior, votca.



Pahar de coniac
- bautura se toarna in partea cea mai larga a paharului pentru a fi eliberate aromele in timpul degustarii;
- are picior scurt, astfel ca folosesti degetele mijlociu si aratator pentru a-l tine;
- capacitate 350 ml;
- ideal pentru a savura coniac sau brandy de calitate superioara.

Pahar de sampanie
- este inalt si subtire;
- designul lui are rolul de a pastra bulele din bautura cat mai mult timp (cu cat sunt expuse mai putin la aer, cu atat vor disparea mai greu);
- capacitate 200-325 ml;
- ideal pentru cocktail cu sampanie sau pentru cocktail cu bule.



Pahar Collins (sau Sonda)
- are o forma asemanatoare cu un pahar normal (acelasi diametru si la baza, si la cupa), doar ca este mai inalt si mai subtire;
- este utilizat cu precadere pentru bautura Collins, dar si pentru bauturi slab alcoolizate, sucuri alcoolice, sucuri exotice;
- potrivit pentru: Bloody Mary, Harvey Wallbanger. Daca tot se apropie Halloweenul, incearca un Bloody Mary cu suc de rosii.

Pahar de punch
- e un bol semi-sferic;
- se servesc in el bauturi cremoase;
- este indispensabil din orice bucatarie.

Pahar pentru Irish Coffee
- este facut din sticla rezistenta la caldura;
- e un pahar prevazut cu maner, tip cana;
- capacitate 230-350 ml.



Pahar Hurricane
- are forma de lampa, alungita;
- e folosit cu precadere pentru cocktailuri reci, bauturi colorate puternic sau exotice si chiar pentru cele mixate in blender;
- bun pentru servit un Pina Colada. Umple pe jumatate un blender cu gheata, apoi adauga crema de cocos, rom, lapte de cocos si bucati de ananas. Serveste cu o felie de ananas si o cireasa.

Pahar Margarita
- cupa are o deschidere foarte mare, tocmai pentru a tine sarea;
- bauturile servite in pahar de Margarita se beau cu ajutorul unui pai, dar fara gheata;
- capacitate 350-600 ml;
- potrivit pentru Margarita, Daiquiri.

Pahar Cordial
- poate sa aiba sau nu picior;
- dimensiuni mici;
- ideal pentru creme si Amaretto.

Pahar sherry
- folosit pentru shot-uri in strat, vinuri de Porto, lichioruri.

Autor:  Alina Tibichi