Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit spanac


Sfaturi pentru gatit spanac Orice mama incearca sa-i convinga pe cei mici sa manance legume, cat mai multe legume.

Tin minte ca vedetele copilariei mele au fost morcovii si spanacul. Cum reusea mama? Imi spunea ca, daca o ascult, voi avea istetimea lui Bugs Bunny si puterea lui Popeye Marinarul.

Tocmai ca sa nu resping ideea de a consuma legume, mi le pregatea in fel si chip. Era asa buna o portie de omleta cu spanac! Bineinteles, gustul preparatelor depindea in totalitate de ingrediente...

Iata ce trebuie sa stii cand te apuci de gatit spanac.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot anul, dar cel mai bun este in intervalul aprilie – septembrie;
- spanacul cu frunze colorate puternic este mai vechi, iar cel cu frunze mai deschise la culoare, mai tanar;
- spanacul cu aroma mai usoara poate fi consumat crud, in salate (spre exemplu, prepara o salata de spanac cu ton). In schimb, daca are aroma puternica, trebuie gatit;
- alege spanac cu frunze mai deschise la culoare, mai crocante si cu miros proaspat;
- evita spanacul vestejit, patat;
- spanacul nu trebuie spalat inainte de a-l baga in frigider.

Cum se gateste spanacul
Pas 1:
Pregateste spanacul. Cu un cutit ascutit indeparteaza frunzele de tulpina groasa.
Pas 2: Tine spanacul cateva minute in apa calduta, ca sa indepartezi nisipul si alte particule. Schimba apoi apa, clateste-l iarasi si pune-l la scurs intr-o strecuratoare.
Pas 3: Taie frunzele de spanac la marimea dorita.

Pas 4: Gateste spanacul.
a) Fierbere. Pune-l intr-o oala, acopera-l cu apa, adauga 1-2 lingurite de sare si pune-l la fiert la foc mare. Odata ce da in clocot, incepe sa cronometrezi. Fierbe cam 3-5 minute. Dupa ce expira timpul, scurge-l bine si pune-l imediat intr-o oala cu apa rece ca gheata. Dupa maximum 1 minut scoate-l (astfel, nu-si va schimba culoarea). Scurge-l inca o data. Poti folosi o strecuratoare pentru paste.

b) Sotare. Incinge 2 linguri de ulei de masline intr-o tigaie mai mare si cu pereti mai inalti. Cand e suficient de fierbinte, pune 3 catei de usturoi feliati. Soteaza-i pana prind o culoare rumena, adica mai putin de un minut, apoi adauga spanacul. Ca sa invarti in tigaie foloseste o spatula.
Intoarce frunzele de spanac de cateva ori, apoi pune capacul si tine spanacul asa, fara sa invarti in el, cam un minut. Ia capacul si invarte in tigaie. Mai pune capacul o data si, tot asa, nu-l agita un minut. La final scoate-l din tigaie, ca sa nu absoarba ulei. Inainte de servire mai poti adauga putin ulei de masline.
Incearca un sote de spanac cu usturoi si susan.



c) Crema. Ai nevoie de: 1 lingura de unt, cca 60 gr ceapa tocata, 1 catel de usturoi tocat, 125 ml smantana pentru frisca, 1 gr de nucsoara, piper si sare dupa gust. Urmeaza instructiunile pentru fierberea spanacului, scurge-l bine si pune-l pe prosoape absorbante de bucatarie. Cand observi ca s-a uscat, toaca-l marunt.
Topeste 1 lingura de unt la foc mediu spre mare, intr-o tigaie, si soteaza ceapa si usturoiul. Dupa vreo 5 minute, timp in care se caramelizeaza si prind aroma, adauga smantana. Amesteca si presara nucsoara si piper si sare. Amesteca bine. Lasa sa inceapa sa fiarba si sa se ingroase, dar fara sa acoperi tigaia.
Pune apoi spanacul tocat, amesteca in compozitie, asigura-te ca smantana acopera leguma, redu focul la minim si lasa sa fiarba asa, tot fara capac, vreo 2 minute. Mancarea ar trebui sa se mai ingroase putin. Serveste imediat, cu piper si sare dupa gust.

d) Prajire rapida. Incinge putin ulei de masline, apoi adauga usturoi si ghimbir. Dupa cateva minute pune spanacul, tofu si sos de arahide.

Daca ai spanac congelat, incinge 2 linguri de ulei de masline. Cand s-a infierbantat suficient, pune spanacul congelat direct in tigaie. Imediat va incepe sa se dezghete. Amesteca usor in el cu o spatula. Cam in 3 minute se va dezgheta de tot.

Autor:  Alina Tibichi