Site coolinaria.ro

Mituri ale curelor de slabit


Mituri ale curelor de slabit Unele sfaturi si recomandari ale amicilor care doresc sa te ajute sa tii o dieta sanatoasa pot fi chiar nocive sau pot sa te frustreze de niste compensatii in plan alimentar, mai ales in cazul curelor de slabire si a dietelor recomandate de doctor din motive de sanatate. Un bun exemplu este interdictia de a consuma alcool pe durata unei diete. Unii privesc orice dieta alimentara ca pe un tratament cu antibiotice si de aceea recomanda "cu caldura" sa nu se consume alcool insa adevarul este ca un paharel-doua din cand in cand se pot dovedi de real folos deci, a nu se tine seama de asemenea recomandari "amicale".

Tot un mit este si ideea ca a fi putin peste greutatea ideala ar fi complet nesanatos. Unele studii arata ca persoane care au cu 5-7 kilograme peste greutatea optima chiar reusesc sa traiasca mai mult decat altii din aceeasi categorie de varsta care se situeaza la o greutate de invidiat. A nu se confunda insa aspectul "plinut" cu obezitatea adica a nu se crede ca e sanatos sa fii mai degraba gras si sedentar decat slabut si activ. Cu cat reusim sa ne mentinem la o greutate medie, fie putin sub numarul ideal de kilograme fie putin deasupra cu atat mai usor vor fi de evitat problemele de sanatate ale sistemului cardio-vascular si cele de alta natura.

Anorexia, infometarea si dietele soc pot duce rapid la pierderea in greutate. Este foarte gresit sa se creada acest lucru singurul rezultat sigur la care se poate ajunge in asemenea cazuri fiind boala la nivel fizic si/sau mental. Incapatanarea de a proceda astfel in ciuda reactiilor firesti ale organismului care va incerca sa se protejeze prin reducerea ratei metabolice de baza si conservarea de resurse nu va duce in final decat la situatii aberante si dificile cand va fi nevoie de diete si interventii ulterioare pentru a se regla un organism deja mult prea solicitat si care nu mai poate raspunde bine la stimulii obisnuiti.

La polul opus, dar cu rezultate la fel de nefericite este si mitul conform caruia nici o dieta nu e buna la nimic si e mai bine sa mananci de toate si cat vrei pentru ca oricum tot pe acolo ajungi, cu sau fara dieta. Este o scuza la care apeleaza de obicei persoanele incapabile sa se supuna unui regim alimentar simplu si care nu se pot abtine sa nu manance de toate chiar si pe scurte perioade de vreme. Dietele au si ele rolul lor in mentinerea unei sanatati bune, iar cine nu vrea sa se supuna unei diete alimentare va trebui sa plateasca si pretul dupa o perioada oarecare de vreme. Ori asa ori persoana in cauza va fi cu adevarat norocoasa sa nu experimenteze efectele negative ale exceselor alimentare in nici un fel.

Autor:  Lucia Mihailescu