Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit sos de paine


Sfaturi pentru gatit sos de paine Sosul de paine este unul dintre cele mai vechi sosuri britanice, datand chiar din Evul Mediu.
In general, e gatit doar de Craciun si servit cu carne de pasare sau curcan prajita ori cu carne de vanat.
Interesant este ca ii poti schimba aroma destul de usor, doar adaugand anumite condimente sau mirodenii.

In bucataria turceasca se pregateste un sos asemanator, adica tot cu firimituri, dar de data aceasta amestecate cu nuci sau alune, si servit cu salata de naut.

Vrei si tu sa faci un sos de paine? Sa stii ca e foarte usor si ai nevoie de putine ingrediente.
In plus, gandeste-te ca nu doar ca servesti intr-un mod mai interesant friptura de pui sau curcan, dar nici nu mai arunci resturile de paine sau de lapte.

Reteta de sos de paine
Ingrediente

o ceapa mare, cuisoare, 8 boabe de piper, 570 ml lapte gras, sare, o frunza de dafin, 25 gr de unt, 110 gr firimituri de paine alba

Mod de preparare
Injumatateste ceapa si infige cuisoarele in fiecare. Pune jumatatile de ceapa in tigaie, cu dafinul, piperul si laptele cremos. Potriveste de sare.
Lasa sa inceapa sa fiarba la foc mic, dupa care indeparteaza de caldura, acopera cu un capac si tine asa, la infuzat, cel putin doua ore.
Dupa ce a expirat timpul, scoate ceapa din compozitie si boabele de piper (ceapa o poti pune inapoi, la final, pentru mai multa savoare).
Amesteca totul cu vreo 110 gr de firimituri proaspete de paine alba si cu 25 gr de unt. Tine vasul la foc mic si invarte in compozitie pentru a se topi untul.
Cam in 15 minute, sosul incepe sa se ingroase. La final poti pune inapoi ceapa. Mentine sosul cald, pana la servire.
Daca nu-l pui imediat pe masa, ci a doua zi, sa spunem, reincalzeste-l si amesteca-l cu 25 gr de unt si 2 linguri de frisca lichida. Serveste sosul de paine intr-un vas incalzit, alaturi de o friptura de curcan la cuptor.



Sfaturi pentru gatit
- indeparteaza coaja de paine. In sos se pune doar miezul transformat in firimituri;
- pentru aroma, mai poti pune crengute de cimbru si nucsoara;
- ai voie sa inlocuiesti frisca lichida cu smantana simpla ori cu mascarpone;
- rezista in congelator pana la o luna, asadar il poti pregati dinainte.

Autor:  Alina Tibichi