Site coolinaria.ro

Sfaturi ca sa obtii o cafea tare si buna


Sfaturi ca sa obtii o cafea tare si buna Cine nu adora diminetile in care se simte in bucatarie aroma de cafea proaspat facuta?
Uneori, ai impresia ca si mirosul iti trezeste simturile.
Iar daca mai esti si stapan pe arta prepararii cafelei, atunci rasfatul e garantat.

Am auzit de multe ori, prin diverse localuri, cum clientii comandau o cafea tare.
Pana la urma, oricine poate sa prepare o bautura cu aroma si efecte mult mai evidente, dar asta nu inseamna ca e si buna, ca poate fi savurata.

Cum sa faci o cafea si tare, si buna
Pas 1: Alege sortimentul de cafea. Pentru o cafea mai tare, dar fara gust amar, procesul incepe cu prajirea boabelor de cafea. Cu cat e prajita mai mult o boaba de cafea, cu atat va fi mai aromata. Sortimentele Arabica si Columbiana sunt ideale pentru o prajire mai indelungata.

Pas 2: Pune o cantitate mica de boabe de cafea crude si porneste aparatul de prajit. Cu cat e mai proaspata cafeaua, cu atat e mai bine. Poti sa-ti prajesti boabele de cafea si intr-un aparat de facut popcorn, in mai putin de 6 minute. Ar trebui sa le auzi pocnind cam dupa vreo 3 minute. Imediat ce capata culoarea pe care ti-o doresti, pune-le intr-o sita si agita-le, ca sa se raceasca.



Pas 3: Imediat ce s-au racit, macina-le. Ai grija sa nu o transformi in pulbere efectiv, pentru ca din aceasta nu va rezulta o cafea tare. De asemenea, este bine sa nu infierbanti foarte tare boabele de cafea in timpul macinarii, ca sa nu prinda gust amar mai tarziu.

Pas 4: Pune o lingura de cafea macinata in 180-220 ml de apa. Gradual, pe masura ce iti dai seama cum anume iti place bautura, poti creste cantitatea de cafea cu cate o jumatate de lingura. Pentru a elimina gustul usor amarui (daca are), de fiecare data presara in ibric un varf de cutit de sare. Se spune ca aceasta e buna si pentru ca mai tarziu sa nu ai probleme cu aciditatea gastrica.

Bine de stiut
- in magazinele de specialitate gasesti si boabe de cafea crude, numai bune de prajit acasa;
- macina pentru maximum 5 zile, nu mai mult, ca sa-si pastreze aroma;
- cafeaua macinata se depoziteaza intr-un loc intunecos, intr-un borcan de sticla, cu capac bine infiletat, ca sa nu patrunda aerul;
- nu pune cafeaua in frigider;



- daca ai aparat de cafea, foloseste apa filtrata sau imbuteliata. Trebuie sa fie rece;
- in timpul fierberii, apa nu trebuie sa depaseasca 90-95 de grade Celsius;
- serveste cafeaua proaspat facuta intr-o cana calda. Astfel, isi va pastra aroma mai mult timp;
- sunt o multime de lucruri nestiute despre cafea sau mai putin cunoscute.

Credeai ca nu poti face altceva cu o cana de cafea tare decat sa o bei simpla? Ei bine, nu. Daca o amesteci cu inghetata, zahar, extract de vanilie, frisca si lapte, obtii un punch de cafea.

Nu uita! Cea mai buna cafea este cea consumata in maximum 24 de ore de cand a fost prajita si macinata.

Autor:  Alina Tibichi