Site coolinaria.ro

Fara pete in bucatarie!


Fara pete in bucatarie! Petele din bucatarie sunt o problema pentru toata lumea.
Ca sa scapi mai usor de ele, intr-un mod mai ieftin, mai economic si cu mai putin efort, iti sugeram cateva trucuri.

Cum obtii un aragaz ca nou
Prima data trebuie curatat cuptorul. Pune 230 ml de otet intr-un vas termorezistent si infierbanta-l la 180 de grade Celsius, timp de 10 minute. Lasa cuptorul sa se raceasca apoi si sterge-l cu un burete imbibat in otet.

Gratarul e murdar? Lasa-l la inmuiat peste noapte in 230 ml de otet, intr-o punga de plastic, bine sigilata. Ai grija sa nu fie sparta! A doua zi sterge-l cu buretele de sarma. Murdaria se va duce mult mai usor.

Sterge aragazul pe interior si exterior intotdeauna de sus in jos, cu ajutorul unei carpe din microfibra.
Ca sa stergi o pata, fa miscari circulare.

Oale patate?
Elimina piatra depusa cu otet. Asigura-te ca oalele si ibricul sunt uscate complet, apoi toarna otet obisnuit in ele. Pe cat posibil, incearca sa nu-l amesteci cu apa. Se aude un sfarait? Ei bine, asta inseamna ca isi face treaba.
La final, sterge vasele cu un burete mai abraziv. Nu trebuie otet decat ca sa acoperi partea de jos a ibricului, sa spunem, pentru ca acolo e problema, de cele mai multe ori.



Oalele de aluminiu nu mai stralucesc ca la inceput? Pune la fiert in ele 1 litru de apa cu 2 linguri de crema de tartar. Lasa sa fiarba cam 10 minute, apoi sa se raceasca si spala-le ca de obicei.

Pentru a avea iarasi o oala de cupru fara pete, foloseste... ketchup. E mai ieftin! Acopera suprafata din cupru cu un strat fin de ketchup, lasa oala deoparte 5-15 minute, dupa care clateste-o si usuc-o imediat. Secretul? Acizii din ketchup reactioneaza cu metalul.

Oala preferata a fost tinuta prea mult in cuptor, iar acum are urme de arsuri? Bag-o pentru cateva ore in congelator, apoi curat-o cu detergent de vase si burete mai abraziv. Murdaria se va duce mai usor.

Ca sa-ti straluceasca vasele, sterge-le si pe interior, si pe exterior cu lamaie, apoi cu o carpa moale.

Suprafetele anti-aderente se curata numai cu un material moale, imbibat in apa calda, amestecata cu detergent de vase.

Ca sa iasa petele de la mancare, pune in lichidul cu care le cureti 2 linguri de bicarbonat de sodiu. Acesta patrunde foarte bine stratul de grasime.

Sarea, solutia ideala
Ai ramas fara detergent si ai de spalat un vas cu grasime? Umple-l cu apa sarata si tine-l asa peste noapte, iar a doua zi pune-o la fiert.

Au ramas urme de lapte ars? Umezeste vasul si presara multa sare pe pata. Dupa 10 minute, sterge-l cu un burete mai abraziv. Nu numai ca se curata mult mai usor, dar dispare si mirosul de lapte ars.

Indeparteaza urmele de grasime de pe tigaia din fier cu sare multa, cam la fel ca si la vasul cu pete de lapte ars.

Tigaia de fonta, oricat ai avea grija de ea, la un moment dat oxideaza. Ca sa amani acest moment cat mai mult, imediat ce ai terminat de gatit, iar vasul e inca fierbinte, presara in el cam 50 de grame de sare si freaca cu o perie mai moale. Cand ai terminat, curat-o si aplica un strat subtire de seminte de susan ori de ulei vegetal, dupa care bag-o in dulap.



Ce poti face cu otet
Petele se scot si cu 1 lingurita de otet alb + 230 ml apa. Fierbe amestecul vreo 10 minute in oala patata, apoi clateste-o bine cu apa rece.

Obtii oale si tigai inoxidabile curate daca le cufunzi pentru jumatate de ora in otet alb, apoi le clatesti cu apa fierbinte si imediat cu apa rece.

Scoate petele din vasele de sticla umplandu-le cu o parte otet si 4 parti de apa si punandu-le sa fiarba la foc mic, vreo 5 minute.

Pentru vasele cu suprafata antiaderenta, amesteca 2 linguri de bicarbonat de sodiu cu 110 ml otet si 230 ml apa. Fierbe mixul cam 10 minute in oala murdara. Amestecul mentionat anterior e bun si pentru curatarea spatulelor si a lingurilor.

Autor:  Alina Tibichi