Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru depozitat fructe si legume


Sfaturi pentru depozitat fructe si legume Stiai ca, inainte de inventarea frigiderului, oamenii isi pastrau fructele si legumele in pivnite, niste camere sapate cam la 1-2 m adancime in pamant?
Pe parcurs, odata cu evoluarea gradului de civilizatie, pe piata au aparut fructe si legume exotice. Ei bine, acestea au nevoie de conditii si mai bune.

Uite cateva informatii generale de care este bine sa tii cont:
- modul in care depozitezi fructele si legumele are o influenta mare asupra gustului si texturii lor;
- sorteaza fructele si legumele inainte de a le pune in frigider. E posibil ca unele sa fie zgariate ori sa aiba pete, iar din aceasta cauza sa mucegaiasca si sa le afecteze si pe cele din jur;
- foloseste cutia de fructe si legume a frigiderului;
- tine fructele si legumele la o temperatura cuprinsa intre 1,5 si 10 grade Celsius;
- produsele tinute in pungi de plastic au durata mai mare de valabilitate.

Ca sa depozitezi fructe si legume, este bine sa tii cont de: umiditate, temperatura si valabilitate.

Umiditate
- pentru a fi mentinute in stare buna, majoritatea fructelor si legumelor au nevoie de umiditate;
- daca e nevoie, pulverizeaza usor apa pe ele;
Atentie! Nu au nevoie de umiditate: ghimbirul, ardeiul iute, ceapa, dovleacul, dovleceii etc.

Temperatura
- intervalul 1,5-10 grade Celsius este ideal, dar exceptiile sunt rosiile si pepenele rosu. Acestea trebuie depozitate la 12-21 de grade Celsius;
- daca nu-ti doresti ca bananele sa se innegreasca, nu le le pune in frigider.

Timp de depozitare in frigider
- salata verde: 7-10 zile
- broccoli: 10-14 zile
- telina: 2-3 luni
- dovlecei: 2-3 luni
- mere: 1-2 luni
- pere: 2-7 luni
- cirese: 10-14 zile

Fructe
- rosiile sunt foarte pretentioase. De aceea trebuie depozitate nespalate si doar la temperatura camerei;
- pepenele pus in frigider poate sa-si piarda din aroma repede, de aceea e mai bine sa-l tii la temperatura camerei;
- toate fructele de padure trebuie puse in frigider. Altfel se strica foarte repede;



- piersicile, perele, prunele si mango se coc la temperatura camerei, intr-o punga inchisa la culoare. Abia dupa aceea le poti baga in frigider;
- ai ananas? Pune-l cu baza in sus, in frigider, 1-2 zile. De ce? Pentru ca, astfel, zaharul, concentrat in baza, se va raspandi in tot fructul;
- lamaile rezista mult mai mult la temperatura camerei. In plus, este contraindicat sa le tii in frigider pentru ca absorb din mirosul celorlalte produse;
- merele stau pana la 4 luni in frigider sau intr-un loc racoros si intunecos.

Legume
- ceapa Vidalia, mare doritoare de umiditate, trebuie invelita individual in folie de aluminiu sau in prosoape absorbante si pusa in frigider; - usturoiul si ceapa se tin la temperatura camerei, intr-o zona bine ventilata;
- vinetele au nevoie de un loc racoros. Pentru ca sunt foarte sensibile, trebuie gatite in cateva zile;
- sparanghelul se pune in frigider, cu tulpina invelita in prosoape absorbante umezite sau intr-un pahar cu apa rece. In maxim doua zile trebuie consumat;



- daca nu ai pivnita, asigura-te ca pui cartofii intr-un loc uscat si care permite circulatia aerului. La temperaturi scazute, amidonul se transforma in zahar, de aceea nu este indicat sa tii cartofii in frigider;
- cartofii dulci sunt mult mai pretentiosi si ar trebui tinuti cam in jur de o saptamana, dar nu in frigider;
- morcovii trebuie pusi in pungi de plastic, pentru a-si mentine umiditatea, apoi bagati in frigider;
- ca sa ai ordine printre ele, foloseste un set de 3 saculete de panza pentru legume.

Autor:  Alina Tibichi