Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu rubarba


Sfaturi pentru gatit cu rubarba Rubarba este o planta perena, gatita si servita ca fruct, de fapt.

Ea se gaseste in majoritatea anului in magazine si poate fi mancata fie simpla, fie servita cu diverse fructe, tocmai pentru a le evidentia aroma.

Rubarba este o sursa de: vitamine (C, K), fibre, antioxidanti, minerale (mangan, calciu) etc.

Selectie si depozitare
- cumpara rubarba ale carei tulpini sunt proaspete, tari si cu pielita stralucitoare;
- evita rubarba cu tulpini moi;
- exista doua tipuri de rubarba: cea clasica din piete (tulpini mai groase si mai verzi) si cea intens colorata. Aceasta din urma are mai multa aciditate. Prima, in schimb, are aroma de fruct copt;
- depoziteaz-o sub forma de tulpina, pentru a rezista mai mult timp. Asadar, trebuie taiata chiar inainte de a fi gatita;
- rezista la 0 grade Celsius in jur de 2-4 saptamani;
- poate fi pusa si la inghetat sau conservata.

Sfaturi pentru gatit
- improaspateaz-o tinand-o in jur de o ora in apa rece, inainte de a o gati;
- indeparteaza frunzele intrucat contin un nive toxic de acid oxalic;
- spala tulpinile si rupe frunzele din apropierea bazei;
- curat-o cu un cutit ascutit, pe lungime;

- desi este o leguma, in general e pregatita precum un fruct. Cu siguranta, ai auzit de chec cu iaurt si rubarba sau de inghetata de rubarba;
- uneori, amestecata cu zahar si portocala, este o excelenta garnitura. De altfel, carnea mai grasa se poate servi cu sos de rubarba;
- in timpul gatirii, zeama de rubarba se ingroasa si se transforma in fibre translucide;
- pentru ca are acid, trebuie gatita in vas antiaderent sau smaltuit.

Daca vrei o gustare simpla, pur si simplu mananca bucatele de rubarba date prin zahar sau miere de albine.

Cum se usuca rubarba
Mai intai spal-o bine, apoi indeparteaza zonele cu zgarieturi sau pete. Taie capetele si fa-o cubulete sau fasii. Ca sa-i micsorezi aciditatea, toarna peste ea apa clocotinda si las-o asa 3-5 minute. Dupa aceea scurge-o bine si pune-o la uscat. Rubarba uscata este casanta.

Rubarba indulcita
Curata rubarba si tai-o cubulete. Ai nevoie cam de 700 gr. Amesteca 60 gr de zahar cu 60 ml de apa si lasa sa inceapa sa fiarba. Cand s-a dizolvat complet zaharul, pune rubarba.
Redu intensitatea focului si gateste sosul cam 10 minute, fara capac. Gusta. Daca mai trebuie, mai adauga zahar. In acest caz, insa, pune inapoi sosul pe foc si amesteca pentru a se dizolva.
Se serveste cald sau rece. Daca vrei, il mananci simplu sau ca topping pentru clatite, inghetate si vafe.



Rubarba la cuptor
Amestec-o cu ghimbir, nucsoara si zahar, intr-o tava termorezistenta. Picura suc de portocale sau de ananas, acopera cu folie de aluminiu si da la cuptor pentru jumatate de ora, la 180 grade Celsius.
Scoate-o, amesteca si bag-o inapoi in cuptor, de data aceasta fara folia de aluminiu, pentru cateva minute.

Dulceata de rubarba
Amesteca rubarba cu zahar si las-o deoparte 3-5 ore. Uneori poti invarti in ea cu o lingura de lemn. Pune-o apoi intr-un vas mai mare, la foc mediu spre mare. In momentul in care da in clocot, redus focul la mediu.
Dupa 10 minute ia-o deoparte si incorporeaza gelatina. Amesteca pana cand aceasta s-a dizolvat. Pune dulceata in borcane curate si infileteaza bine capacele.

Autor:  Alina Tibichi