Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru folosit galbenusurile ramase


Sfaturi pentru folosit galbenusurile ramase Ti-au ramas cateva galbenusuri de la o reteta si nu stii ce sa faci cu ele? Nu le arunca! Dar nici nu le tine asa, simple, in congelator…

Pentru ca tind sa se usuce chiar si intr-o zi, daca le lasi in frigider, ideal este sa le amesteci usor cu putina apa, apoi sa le pui intr-o cutie cu capac si sa le dai la frigider.
Sunt bune pentru consum 2-3 zile.

Tot nu te-ai hotarat la ce sa folosesti galbenusurile? Iti spunem noi!

1. Coloreaza o prajitura.
Pune in aluat doua galbenusuri si mixeaza.

2. Pregateste o budinca.
Urmeaza reteta Marthei Stewart.
Ingrediente: 150 gr zahar, cca 50 gr amidon de porumb, 1/4 lingurita sare, cca 60 gr pudra de cacao neindulcita, 4 galbenusuri mari, 2 linguri de unt nesarat, 1 lingurita extract de vanilie, cam 450 ml lapte. Mod de preparare:
Pune o sita peste un bol. Mixeaza amidonul cu zaharul si sarea intr-o tigaie, dar nu pe foc. Adauga pudra de cacao. Treptat toarna laptele, avand grija sa se dizolve amidonul.
Incorporeaza apoi galbenusurile, mixand constant, pe foc mediu, pana se formeaza bule. Atunci redu focul la minim si mai bate compozitia cu telul inca un minut. Indeparteaza de caldura si pune imediat totul in sita.
Amesteca budinca fierbinte cu extractul de vanilie si untul. Inveleste bolul cu o folie, ca sa nu se formeze la suprafata o crusta, si da la rece pentru cel putin 3 ore. Inainte de servire, bate putin budinca cu telul, pentru a fi pufoasa.

3. Incorporeaza-le in sosul pentru paste.
4. Pregateste un smoothie energizant.
Amesteca 2-3 galbenusuri cu un milkshake.
5. Gateste lapte de pasare.
Acest cocktail dulce si cremos este ideal pentru zilele de sarbatoare. Poate fi servit in boluri pentru punch.

6. Invata sa faci sos Hollandaise.
7. Inghetata.
8. Creme Brulee.
9. Tiramisu.


10. Tocino de Cielo.
Daca ai mai mult de 5 galbenusuri, ai putea incerca o o sarlota fina, specifica sudului Spaniei, fara nici un fel de produs lactat.
Ingrediente: 230 ml apa, o fasie de coaja de portocala, o fasie de coaja de lamaie, 1 lingurita extract de vanilie, 200 gr zahar, 6 galbenusuri mari, apa fierbinte.
Mod de preparare:
Gateste 100 gr de zahar la foc mic, pana isi schimba usor culoarea. Atunci ia de pe foc si imparte-l in boluri mici de ramekin. In alta tigaie mica, amesteca restul de zahar cu coaja rasa de lamaie si de portocala si cu apa. Trebuie sa inceapa sa fiarba.
Cand zaharul atinge 100-105 grade Celsius, indeparteaza de foc si lasa la racit, la temperatura camerei. Scoate cojile de portocala si de lamaie si pune extractul de vanilie. Incinge cuptorul la 180 grade Celsius.
Bate galbenusurile, dupa care amesteca-le cu siropul racit de zahar. Pune compozitia in bolurile de ramekin, iar pe acestea intr-o tava putin adanca, si baga in cuptor. Toarna cu grija apa in tava. Lichidul trebuie sa acopere formele cam doua treimi.
Dupa 40-50 de minute fa testul cu scobitoarea. Daca sunt gata, scoate-le din tava si lasa-le sa se raceasca la temperatura camerei. Acopera-le cu o punga de plastic apoi si da-le la frigider pentru cel putin doua ore, inainte de servire.

Autor:  Alina Tibichi