Site coolinaria.ro

5 retete cu crizanteme


5 retete cu crizanteme Putin mai neobisnuite la noi sunt retetele cu crizanteme.
Cel mai adesea, ne bucuram de aspectul lor, nu si de gust.
Uite, insa, ca se pot folosi si drept ingredient pentru diverse retete.

Stiai ca...
- populatia asiatica bea ceai de crizanteme deoarece se crede ca tine la distanta afectiunile cardiovasculare?
- simbolizeaza prietenie si respect?
- in Japonia, este un element important din Feng Shui, dar in Malta sunt considerate aducatoare de ghinion?
- un oras din China se numeste Chu-hsien, care inseamna crizantema?

1. Supa cu crizanteme si carne
Ingrediente: 230 ml apa, 230 gr spanac inghetat tocat, 2 lingurite ulei vegetal, 3 linguri sos Teryaki, cca 110 gr flori uscate de crizantema, cca 500 gr carne de pui prajita si maruntita, 300 ml supa de pui sau de curcan, un pachet de taitei simpli sau de orez, 1 ceapa galbena feliata fin, 1-2 buc. ardei iute (taiat rondele), 2-3 catei de usturoi tocat fin, putin ghimbir proaspat (tocat fin), 1 lingura otet de vin alb, 3 stele anason.

Mod de preparare:
Soteaza 2-3 minute anasonul in ulei incins. Pune dupa aceea apa, 200 ml supa, ghimbirul si florile uscate si lasa sa fiarba la foc mic in jur de 10 minute. Scurge ghimbirul, florile si anasonul, pune lichidul inapoi pe foc si toarna restul de supa. Amesteca usor si adauga sosul Teriyaki, un catel de usturoi si otetul.
Separat, caramelizeaza 2 catei de usturoi si ceapa, iar cand prind o culoare translucida, pune-i peste supa. Adauga legumele, ardeiul iute si carnea. Lasa mancarea sa fiarba 45 de minute la foc mic. La final, pune taiteii. Supa este gata in momentul in care taitetii s-au inmuiat.

2. Supa cu peste, ridichi si crizanteme
Ingrediente:
300 gr file de peste proaspat, 20 gr ridiche razuita, 2 catei de usturoi zdrobiti, ulei de susan, faina (de porumb, de cartofi, tapioca), 2 buc. ardei iute verde, 1 buc. praz taiata julienne, 4-5 frunze de crizantema, 2 linguri de vin, 1/2 lingurita de sare, 1 lingurita ceapa verde tocata, 3/4 lingurita ghimbir ras, 1 lingura sos de soia, sare dupa gust.

Mod de preparare:
Taie fileurile de peste cam de 1 cm grosime, apoi potriveste-le gustul (cu vin, sare, ceapa verde si ghimbir) si lasa-le deoparte cam 10 minute.
Trece pestele prin faina si pune-l in apa clocotinda pentru un minut. Scoate-l. Prajeste rapid 2-3 minute usturoiul zdrobit si ridichea in ulei de susan, apoi pune cam un litru si ceva de apa. Cand ridichea s-a inmuiat, adauga ardeiul iute si pestele.
Potriveste supa de sos de soia, vin si sare. Opreste focul. Pune cateva frunze de crizantema in fiecare bol, apoi toarna supa si serveste imediat.



3. Salata de crizanteme cu fructe
Ingrediente:
50 gr flori uscate de crizantema, un mar, o para, cateva prune mai mici, cateva boabe de strugure, zeama de lime / lamaie, miere de albine pentru indulcire, o mandarina rupta in felii.
Mod de preparare:
Pune fructele taiate intr-un bol, presara florile de crizantema, apoi amesteca cu mierea de albine. La final, stropeste totul cu zeama de lime / lamaie.

4. Briose cu crizanteme si mandarine
Ingrediente:
5 gr flori uscate de crizantema, 150 gr unt, 175 ml apa, 3 oua, 2 lingurite coaja rasa de mandarine, 2 mandarine (curatate, feliate si fara seminte), 130 gr zahar pudra, cca 160 gr faina cu praf de copt, cca 85 gr gris fin.

Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 180 grade Celsius. Tapeteaza 12 forme de briose cu hartie pentru briose. Pune florile uscate si laptele intr-un vas, pe foc. Cand incepe laptele sa fiarba, indeparteaza de caldura si lasa la infuzat cateva minute, apoi strecoara. Pune zaharul, untul, mandarinele si coaja de mandarine, dar si ouale in robotul de bucatarie.
In momentul in care compozitia devine pufoasa, adauga laptele, faina si grisul si continua cu mixarea. Va rezulta un aluat dens. Toarna cu grija compozitia in formele de briose si da-o la cuptor pentru 10-15 minute. Sunt gata in momentul in care trec testul scobitorii. Pune-le pe un gratar, la racit.

5. Ceai de crizanteme
Ingrediente:
50 gr flori uscate de crizantema, 1,5 l apa, 50 gr zahar sau dupa gust.
Mod de preparare:
Pune apa sa fiarba. In momentul in care da in clocot, presara florile si lasa sa fiarba la foc mic, dar nu mai mult de doua minute. Adauga zaharul, amesteca si ia de pe foc (zaharul trebuie sa fie dizolvat complet). Serveste la rece sau la temperatura camerei.
De ce sa bei ceai de crizanteme? Pentru ca detoxifiaza organismul, potoleste setea, ajuta la recuperarea de dupa insolatie si regleaza temperatura organismului.

Autor:  Alina Tibichi