Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru caramelizat ceapa


Sfaturi pentru caramelizat ceapa Caramelizarea este procesul prin care zaharurile reactioneaza intre ele, la foc mare, dar si cu proteinele. Rezultatul? O garnitura mai aromata pentru fripturi.

Ceapa caramelizata are gust si aroma dulce, fiind perfecta nu numai cu carne, ci si cu pizza, sandvisuri, paste, supe, mancaruri cu ou, peste etc.

Cum se caramelizeaza ceapa
1. Sotarea
– metoda de baza.
Ingrediente: 1 ceapa alba mare (feliata dupa preferinte), 2 linguri ulei de masline sau unt, un varf de cutit de sare, piper negru, ierburi aromatice proaspete sau uscate, o lingura de miere de albine / nectar de agave / sirop de porumb.
Mod de preparare:
Incinge o tigaie, apoi pune in ea uleiul / untul. Imediat ce s-a incins si grasimea, presara ceapa si putina sare. Aceasta din urma absoarbe apa si dizolva zaharurile din leguma. Daca pui sarea la inceput, rumenirea va incepe mai tarziu, dar rezultatul final va fi mai aromat.
Gateste la foc mic, pentru ca apa din ceapa sa aiba timp sa iasa si sa se evapore. Astfel, leguma va fi moale si caramelizata uniform. Invarte cu o spatula in tigaie cateva minute, dupa care pune restul ingredientelor. Continua sa gatesti la foc mic.
Poti lua tigaia de pe foc in momentul in care ceapa a ajuns la culoarea pe care ti-o doresti.



2. Caramelizare cu vin. Iti trebuie: ulei de masline, ceapa galbena feliata fin, zahar, vin, piper, sare.
Incinge tigaia. Cand e suficient de fierbinte, pune ceapa si presara peste ea zaharul, piperul si sarea. Amesteca in tigaie pana cand ceapa incepe sa se inmoaie. Pune atunci uleiul de masline si vinul. Bineinteles, trebuie sa amesteci. Cam dupa 20 de minute este gata.

3. Caramelizare la foc mic. Ingrediente: ceapa galbena, ulei de masline extravirgin, sare. In acest caz se foloseste slow cooker (oala electrica multifunctionala).

Bine de stiut
- ceapa in sine este dulce. Daca o caramelizezi, va fi si mai dulce;
- poti carameliza orice fel de ceapa. Diferenta e ca unele au nevoie de mai putin timp pentru a se rumeni. Ceapa rosie e mult mai dulce decat cea galbena, dupa caramelizare;
- foloseste o tigaie din otel inoxidabil sau din fonta. Bucatelele mici, care se prind de fundul tigaii, dau aroma si mai buna cepei. Acest lucru nu-l obtii daca ai tigaie antiaderenta;



- caramelizarea poate dura de la 10 minute pana la o jumatate de ora, in functie de cate cepe ai si de gradul de rumenire pe care ti-l doresti;
- atat timp cat o gatesti la foc mic si invarti in tigaie in mod constant, ceapa nu se va arde;
- daca ti se pare ca ceapa se prinde de fundul tigaii, pune putina apa, supa, vin sau otet balsamic si amesteca cu putere. Apa se va evapora instant;

- ceapa rosie caramelizata este mai potrivita pentru salate si pizza;
- ceapa caramelizata rezista cateva zile in frigider, daca o pui intr-o cutie inchisa ermetic;
- poti pune ceapa caramelizata si in congelator. Trebuie consumata in trei luni;
- asa cum rumenesti ceapa, poti proceda si cu arpagicul, prazul si chiar usturoiul.

Autor:  Alina Tibichi