Site coolinaria.ro

Cum se gatesc pastele


Cum se gatesc pastele Primele paste au fost gatite in Roma Antica, din apa si gris. In timp, reteta a tot evoluat, astfel ca astazi avem foarte multe sortimente de paste.
In mare, exista doua sortimente: paste proaspete si uscate.

Pastele italiene uscate trebuie gatite in multa apa cu sare. Daca ai 500 gr de paste, foloseste in jur de 4 litri de apa si o lingura de sare. Nu pune ulei si nici nu clati pastele cu jet de apa rece.

Pastele italiene proaspete se gasesc congelate, in multe supermarketuri. Pentru ca sunt proaspete, se gatesc mai repede ca cele uscate (3-5 minute, in functie de forma pe care o au).

Vrei sa-ti faci acasa paste? Ai nevoie doar de faina, oua si sare!

Iata cele mai putin utilizate paste:
1. Paste Soba

Sunt un fel de taitei japonezi, facuti din hrisca (contin cam 30% hrisca). Cu cat sunt mai inchise la culoare, cu atat contin mai multa hrisca si au gust de afumat. In Japonia se servesc cu supa fierbinte. Daca vrei sa le mananci reci, mai intai amesteca-le cu putin ulei, ca sa nu devina lipicioase.



2. Paste Ramen
In japoneza, termenul ramen face referire la o categorie de mancaruri pregatite cu taitei si supa / bulion. Acest tip de paste mai intai se prajeste timp indelungat, apoi se pune la uscat. Incearca niste paste Ramen gatite cu supa / bulion si garnisite cu tofu, carne sau oua ochiuri.

3. Paste din fasole
Au o culoare translucida si sunt foarte delicate. Li se mai spune taitei de ceolofan. Aromeaza orice preparat in care sunt puse, indiferent ca e vorba de feluri principale, deserturi sau chiar bauturi dulci. Inainte de a le gati, tine-le cam 20 de minute la hidratat, in apa fierbinte.

4. Paste din orez
Pentru a le gati, mai degraba trebuie tinute in apa fierbinte decat fierte (timpul de hidratare difera in functie de grosimea lor). Ca sa le prajesti rapid, trebuie sa le scurgi de apa in care au fost tinute si sa le pui in tigaia fierbinte, alaturi de alte ingrediente. Important: Din cand in cand, amesteca in tigaie!



5. Paste din grau integral
Sunt bune pentru sistemul nostru cardiovascular, sunt mai tari ca pastele obisnuite si au nevoie de cateva minute in plus pentru la gatit. Sunt ideale cu sosuri groase si cu pancetta, branza si ciuperci.

6. Paste Udon
Sunt taitei cu multe grasimi, cu o textura usoara de guma, preparati din faina de grau. Intrucat contin multa sare, aceste paste trebuie fierte doar in apa. Dupa 10-12 minute se scurg de apa si se clatesc sub un jet rece. In Japonia, pastele Udon se servesc cu supa Miso.

7. Pastele penne, rigatoni si cavatappi trebuie servite cu sosuri consistente, groase.



8. Paste gnocchi
Se fierb in apa sarata pana in momentul in care plutesc (cam 4 minute), apoi trebuie scurse. Se servesc cu sos ori se pregatesc cu branza la cuptor.

9. Taitei cu ou
Contin pana la 20% oua. Pot avea diverse forme. Merg in retete de supe sau paste la cuptor.

Autor:  Alina Tibichi