Site coolinaria.ro

Cum sa faci o placinta de mere… intr-un mar


Cum sa faci o placinta de mere… intr-un mar Daca tot e sezonul lor, profita! Mergi la piata ca sa cumperi cele mai bune si mai coapte mere. Ti se pare ca toate arata fel, indiferent de sezon? Ei bine, nu.

Spre deosebire de merele din supermarket, care sunt rosii, nu au pete si sunt tari, merele de la tarani au diferite dimensiuni, poate chiar si mici pete, iar prin februarie-martie, sunt zbarcite. Acestea sunt cele mai bune (nu sunt injectate cu nimic).

Acum ca am stabilit ce sa cumperi si ai fost deja la piata, sa trecem la treaba! In functie de pofta ta sau de numarul persoanelor pentru care vrei sa gatesti, stabilesti cate mere iti trebuie.
Uite cantitatile pentru reteta clasica de mar umplut si modul de preparare:

Ingrediente: 4 mere medii, 4 linguri de zahar alb, 2 linguri de faina 550, 1 lingurita de scortisoara, zeama de lamaie, aluat de placinta.

Mod de preparare
Incinge cuptorul la 180 de grade Celsius. Spala merele sub un jet de apa rece, apoi sterge-le cu prosoape absorbante si pune-le pe un tocator de lemn. Taie-le pe fiecare la un capat, astfel incat sa rezulte un capac, iar prin gaura facuta scobeste-le de miez. Ai grija sa nu atingi coaja.
Foloseste o lingurita mica pentru a scoate aproape toata pulpa fructului. Pe aceasta pune-o deoparte, intr-un bol. Toaca marunt capacelele decupate (indeparteaza in prealabil coaja), apoi amesteca-le cu pulpa. Adauga zaharul, faina si scortisoara. Omogenizeaza.
Umple la loc merele cu aceasta compozitie, cam pe trei sferturi. Decupeaza cercuri din aluat si acopera cu ele merele decupate, ca si cum le-ai pune capac. Asaza cu grija bucatile de aluat pe fructe. Ici-colo, strapunge-le cu un cutit sau o furculita, ca sa iasa aburul in timpul coacerii.
Tine-le in cuptor cam 30-40 de minute sau pana cand se rumenesc. Inainte de a le servi, lasa-le la racit cam 10 minute. Le poti manca simple ori cu scortisoara si zahar pudra.

Bine de stiut
- ca sa scobesti merele, foloseste un set de 4 ustensile de bucatarie din inox;
- crezi ca nu poti separa usor cotorul de pulpa fructului? Atunci utilizeaza un dispozitiv de scobit mere;
- pentru a fi mai interesant, poti decupa aluatul sub forma de frunza, floare, animale;
- la fel de bine poti taia aluatul fasii, ca sa le pui ca la celebra placinta americana;

- ca sa arate si mai bine, foloseste zahar pudra;
- ingrediente optionale: caramel, nuci tocate;
- merele trebuie puse intr-o tava in care ai turnat putina apa in prealabil (lichidul trebuie sa acopere fundul tavii);
- acopera tava de copt cu o folie de aluminiu, iar dupa 20-25 de minute indeparteaz-o. Mai trebuie sa le tii in cuptor maximum 20 de minute.

Autor:  Alina Tibichi