Site coolinaria.ro

Cum se separa albusul de galbenus


Cum se separa albusul de galbenus Separarea albusului de galbenus pare floare la ureche si chiar asa este, daca stii cum anume sa procedezi.

Am putea spune ca e una din etapele absolut necesare cand vine vorba de prepararea unor sosuri, blaturi, prajituri.
De aceea, intotdeauna sunt binevenite cateva sfaturi.

Cum se separa un ou
1. Metoda clasica

Raceste oul, pentru a micsora riscul ruperii membranei care tine galbenusul. Daca in reteta scrie ca ai nevoie de oua la temperatura camerei, atunci lasa-le deoparte dupa ce le-ai separat.
Crapa ouale si separa-le folosindu-te de coji. In cazul in care nu ai nevoie de toate, pune-le in recipiente mici si eticheteaza-le. Foloseste 500 de etichete adezive pentru asta.

2. Metoda in mana
Spala-te foarte bine pe maini cu apa si sapun, apoi clateste-te si sterge-te cu un prosop. Astfel indepartezi atat bacteriile, cat si urmele de grasime sau ulei de pe maini (doar se stie ca albusul care intra in contact cu grasimi nu mai poate fi batut spuma asa cum trebuie).
Sparge oul in palma si lasa albusul sa se scurge printre degete. Trece galbenusul dintr-o mana in alta pana s-a separat complet de albus.

3. Metoda cu palnia
Pune o strecuratoare cu gauri mai mari sau un separator de galbenus deasupra unui bol. Odata spart oul in palnie, albusul va curge in bol. Daca a mai ramas putin albus, misca usor palnia.

4. Metoda cu sticla de plastic
Ai nevoie de: oua, doua farfurii, un bol, o sticla de plastic (curata si fara capac). Sparge cu grija un ou intr-o farfurie, iar cojile pune-le in cealalta.
Ia sticla si strange-o putin exact deasupra galbenusului, apoi las-o sa revina la forma ei initiala. Va absorbi galbenusul instant. Muta-l in bol.



5. Metoda cu folosirea unui dispozitiv de spart oua cu separator
Pune oul in dispozitiv si apasa pe el usor. Imediat se va sparge si va curge in separatorul montat dedesubt.

Sfaturi
- cumpara oua proaspete, pe cat posibil. Membrana care tine galbenusul se subtiaza pe masura ce trece timpul, asadar cu cat e mai proaspat oul, cu atat galbenusul e mai bine tinut;
- oul proaspat are proteine mai tari, astfel ca albusul va fi mai dens;
- in cazul in care scapi bucatele de coaja, scoate-le cu o lingurita;
- ce poti face cu albusul? O omleta dietetica.

Nu stim sigur cine a fost primul, oul sau gaina, dar inainte de a te apuca de gatit, e bine sa afli cateva lucruri pe care nu le stiai despre oua.

Autor:  Alina Tibichi