Site coolinaria.ro

Usturoiul si sanatatea


Usturoiul si sanatatea Daca tot se apropie cu pasi repezi sezonul rece, e bine sa aflam cat mai multe despre alimentele care ne feresc de raceli, gripe, infectii.

Unul dintre cele mai eficiente este usturoiul. Da, "vedeta" superstitiilor din unele regiuni ale tarii, mai ales in noaptea de Sf. Andrei!

Usturoiul este o sursa de: vitamina B6, vitamina C, alicina (compus sulfuric), iodina, calciu, proteine.

Ce nu stiai despre usturoi
- pudra de usturoi si fulgii de usturoi au aceeasi eficienta;
- se recomanda ca adultii sa nu manance mai mult de 3-4 catei de usturoi pe zi, iar copiii, maximum 2;
- poate distruge bacteria E.coli si stafilococul auriu (despre care se stie ca e rezistent la antibiotice);
- unii oameni de stiinta sugereaza ca poate avea un rol destul de important in prevenirea otravirii mancarurilor.

Iata de ce se considera ca usturoiul e bun pentru sanatatea ta:
- are proprietati antifungice, antibacteriene;
- zdrobit, usturoiul elibereaza multa alicina, un compus sulfuric considerat un "antibiotic natural". Se spune ca soldatii din Primul Razboi Mondial zdrobeau usturoiul si il aplicau pe rani pentru a grabi vindecarea si pentru a tine la distanta bacteriile;
- ajuta bebelusii sa ia in greutate imediat dupa nastere;

- intareste sistemul imunitar, astfel ca ne fereste de raceala, gripa, infectii;
- vitamina B6 intareste sistemul imunitar si iti schimba starea generala, ridicandu-ti moralul;
- la primul semn de raceala, nutritionistii ne recomanda sa mancam un catel de usturoi cufundat in miere de albine;
- contine multa iodina, aceasta fiind eficienta cand e vorba de afectiunile glandei tiroide;
- se crede ca are puteri afrodisiace;



- regleaza nivelul zaharului din sange, astfel ca ajuta la mentinerea diabetului cat de cat sub control;
- in urma studiilor efectuate s-a constatat ca usturoiul reduce incidenta afectiunilor cardiovasculare, scazand inclusiv nivelul colesterolului "rau";
- oamenii de stiinta au constatat ca usturoiul previne si aparitia mai multor forme de cancer (mamar, de prostata, de colon, de stomac);

- e folosit pentru tratarea hipertensiunii la femeile insarcinate, atunci cand e vorba de asa-numita pre-eclampsie;
- alte situatii in care e bine sa consumam usturoi: stres, oboseala, febra, dureri de cap, probleme ale sinusurilor, astm, bronsita, respiratie “scurta”, guta, reumatism, hemoroizi.

Iata, asadar, cate motive exista ca sa nu eliminati usturoiul din alimentatia dumneavoastra!

Autor:  Alina Tibichi