Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu avocado


Sfaturi pentru gatit cu avocado Spre deosebire de fructele traditionale (mere, pere, banane), avocado e mai putin comercializat la noi, dar incepe sa "cucereasca" piata datorita gustului pe care il da mancarurilor si faptului ca e o sursa de sanatate.

In avocado gasesti: vitamina E, grasimi mono-nesaturate, potasiu (mai mult decat o banana), antioxidanti, fier, niacina.

Selectie si depozitare
- fructul proaspat e tare ca piatra;
- alege-l pe cel fara pete, zgarieturi si care cantareste pe masura dimensiunii;
- daca agiti fructul si simti cum se misca samburele, lasa-l deoparte, pentru ca nu e bun;
- pulpa unui fruct copt va ceda usor daca apesi cu degetul pe ea;
- intrucat fructele coapte se zgarie foarte usor, indicat este sa le cumperi mai crude si sa le lasi sa se coaca la tine acasa (in maximum 5 zile sunt coapte);
- nu pune fructul necopt in frigider. Odata racit, nu va mai atinge gradul de coacere necesar.



Cum sa pui la copt un avocado
Pune fructul intr-o punga de hartie, de culoare inchisa, si tine-l la temperatura camerei 2-5 zile. Daca pui in punga o banana sau un mar, avocado se va coace mai repede. Dupa ce s-a copt, baga-l in frigider, necuratat. Rezista pana la doua saptamani.

Vrei sa bagi in congelator fructul? Amesteca pulpa a doua avocado cu o lingura de zeama de lamaie, apoi pune-o intr-o cutie inchisa etans. Rezista 3-6 luni, la -17 grade Celsius.

Cum se curata avocado
Taie fructul copt in felii, apoi indeparteaza coaja cu un cutit mai ascutit. Coaja nu trebuie mancata. Daca fructul nu e copt bine, s-ar putea sa-ti ia mai mult timp.

Cum se feliaza si se taie marunt
Infige cutitul in partea mai intunecata a fructului, acolo unde era inainte tulpina si apasa usor, pana ajungi la sambure. Apoi invarte fructul, astfel incat cutitul sa se roteasca in jurul samburelui.
Scoate cutitul si injumatateste fructul. Ai o bucata cu sambure si una fara. Infige cutitul in sambure, invarte-l si scoate-l. Automat va iesi si samburele.
Traseaza cu lama cutitului carouri in jumatatile de fruct, dar ai grija sa nu tai si coaja. Scoate pulpa fructului cu o lingura. Ca sa nu se innegreasca repede, stropeste-o cu putina zeama de lamaie.

Daca trebuie sa pregatesti cu cateva ore in avans un avocado curatat, inveleste bucatile de fruct cu prosoape absorbante de bucatarie (cufundate in zeama de lamaie), apoi cu folie alimentara.

Idei pentru servit avocado
- avocado umplut cu creveti;
- cu ulei de masline si otet balsamic sau vinegreta;
- sos Guacamole;
- salata tricolora (avocado, rosie feliata, o felie de mozzarella, totul stropit cu ulei de masline).

Autor:  Alina Tibichi