Site coolinaria.ro

Turismul culinar


Turismul culinar Turismul culinar este o specie aparte din domeniul calatoriilor. Scopul ce ii anima pe adeptii sai este descoperirea frumusetilor lumii sub raportul secretelor specifice bucatariei diferitelor tari. Pasionatii sunt in cautarea comorilor culinare. Satisfactia nu mai vine din placerea analizatorului visual ci din cea a papilelor gustative. Nu mai sunt cautate relicve ale trecutului istoric sau peisaje luxuriante ci restaurantele cu traditie in care poti gusta ceva din ceea ce poporul respectiv are mai autentic in materie de gastronomie.

Ca o concretizare a turismului culinar s-au nascut festivalurile dedicate bucatelor, care atrag numerosi pofticiosi din toate colturile mapamondului. Printre cele mai celebre manifestari de acest gen permite-mi sa enumar urmatoarele:
- Festivalul trufelor albe, este o intrecere a celor mai priceputi in prepararea trufelor si are loc in fiecare an in localitatea Alba din Italia din septembrie pana in decembrie.
- Festivalul Conch-ului (delicatesa pe baza de fructe de mare), are loc in fiecare an in luna noiembrie pe insulele Turks si Caicos din Caraibe.
- Festivalul Kona Coffee, din Hawai, cu ocazia caruia poti savura cele mai senzationale sortimente de cafea, se desfasoara in luna noiembrie.
- Festival del Mar, ii invita in perioada 22-24 martie pe iubitorii de fructe de mare pe insula Anguilla, Caraibe.
- Festivalul Trelawny Yam, are loc pe 24 martie in Jamaica si etaleaza specialitati culinare pe baza de cartofi.
- Festivalul “Mondial de la Biere”, de la Montreal, lasa sa curga valuri de bere in intervalul cuprins intre 28 mai si 1 iunie.
- Echivalentul din Europa este Oktober Fest, in ciuda numelui tinut in septembrie in fiecare an, o sarbatoare a berii germane si distractiei fara limite
- Statele Unite te invita pe 26 iulie la o degustare grandioasa de branzeturi organizata de Societatea Americana de Branzeturi .
- In India poti asista la Festivalul International de Mango si la Festivalul condimentelor
- La Salone del Gusto, Spania, vei putea savura alimente obtinute in mod ecologic si diverse preparate traditionale.
- La Tragul Produselor Agricole din California, vei putea lua parte la o petrecere in cel mai autentic stil American

Va doresc petrecere frumoasa si pofta buna!

Autor:  Daniela Tiba