Site coolinaria.ro

Dieta pentru un par frumos


Dieta pentru un par frumos Ti-ai pus in plan sa incepi o dieta noua, iar de data aceasta chiar vrei s-o respecti pana la capat. Gata cu regimul alimentar bogat, gata cu kilogramele in plus!
Mai greu, mai usor, lucrurile se urnesc, zilele de dieta trec, parca te simti mai usoara…

Multumita intrucatva de primele rezultate, ai scapat din vedere un lucru: poate ca se topesc la propriu kilogramele, dar te-ai gandit la efectele pe care le are dieta asupra parului tau?

Sa recunoastem, poate 5% dintre persoanele care au urmat un anumit regim alimentar s-au gandit si la acest lucru.

Dieta, buna sau nu pentru par?
Podoaba capilara trebuie ingrijita bine. Ca sa arate cat mai frumos, are nevoie de o dieta alimentara echilibrata, iar asta presupune amestecul corect de fier, proteine si alti nutrienti.
Ce inseamna, de fapt, un par sanatos? In primul rand, unul care creste. Apoi care nu se rupe asa usor si care nu cade, e stralucitor, matasos, usor de aranjat.

Bine de stiut e faptul ca parului ii sunt necesare aceleasi minerale, vitamine si proteine de care are nevoie orice alta parte a organismului. Un fir de par e format in majoritate din proteine, asadar are nevoie de ele pentru a creste si pentru a se regenera. La fel si in cazul unghiilor. Si cum aproape in orice moment, in jur de 90% din par se afla in etapa de crestere, cu atat mai mult trebuie sa consumi proteine.

O etapa de crestere dureaza cam 2-3 ani, dupa care urmeaza etapa de stagnare (3 luni), iar la final, caderea lui. Problema este ca, din pricina regimului alimentar incorect, parul cade foarte mult in etapa de stagnare.



In general, scalpul are 120.000 – 150.000 de fire, iar zilnic cad 50-100. Nu pare mult, nu-i asa? Daca, insa, aceste cifre apar in etapa de stagnare, caderea parului e vizibila.

Vitamine si minerale pentru un par sanatos
Problemele pot fi evitate usor daca iti asiguri o dieta nu numai cu proteine, ci si cu vitamina E si minerale (fier, cupru, seleniu, magneziu). Toate sunt implicate in producerea proteinelor necesare.

Iti cade parul? Nu ai suficient fier in organism. Cea mai buna sursa este carnea. Alte surse: cereale fortifiate, seminte de dovleac, linte, spanac, fasole albe, boabe de soia etc. Potrivit nutritionistilor, persoanele vegetariene trebuie sa aiba si mai multa grija in ceea ce priveste consumul de fier.



Beneficiile vitaminei D pentru par
Nu se stie exact care sunt avantajele consumului de vitamina D pentru par, dar se recomanda ca alimentatia sa cuprinda si asa ceva. Intrucat expunerea prelungita la soare dauneaza, avem alte surse de vitamina D, si anume cerealele si sucul de portocale.
Unii nutritionisti mai recomanda suplimentele de vitamina si biotina.

Bine de stiut
- o dieta care te ajuta sa slabesti rapid, asadar care e restrictiva, poate sa duca la caderea masiva a parului;
- dieta restrictiva nu numai ca nu este echilibrata, dar streseaza si organismul;
- inainte de a incepe o dieta, e bine sa consulti un doctor sau nutritionist, intrucat si o dieta mai usoara iti poate pune in pericol podoaba capilara;
- ai slabit 7 kg? Atunci sa nu te miri ca iti cade parul. Ai rabdare! Isi va reveni.

Autor:  Alina Tibichi