Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu papaya


 Sfaturi pentru gatit cu papaya Supranumit "fructul ingerilor" de catre Cristofor Columb, papaya este o adevarata sursa de sanatate, dar si de savoare.
Stiai, spre exemplu, ca semintele de papaya pot inlocui piperul in unele mancaruri, tocmai datorita faptului ca au aroma picanta?

Selectie si depozitare
Alege un fruct care are multe nuante de rosu si galben pe suprafata verzuie. Strange-l usor in mana. Daca cedeaza putin, inseamna ca e copt. Miroase-l in partea unde fusese tulpina. Ar trebui sa-i simti aroma autentica. In cazul in care observi ca e prea moale sau are un miros prea dulce, sa stii ca e mai mult decat copt.
Daca fructul e mai mult verde, pune-l intr-o punga maro, de hartie, si tine-l intr-un loc ferit de razele solare. Se coace in 1-3 zile. Papaya proaspat rezista pana la o saptamana oriunde, in functie de cat de copt este.
Atentie! Nu cumpara un fruct papaya care are pete acolo unde inainte fusese tulpina!

Cum se curata si se taie
Spala fructul sub un jet de apa rece. Pune-l pe un tocator si injumatateste-l pe lungime. Pentru razuire si curatare, poti folosi un set de 4 ustensile de bucatarie din inox. Indeparteaza semintele cu o lingura.
Incearca sa nu scobesti prea mult in fruct, pentru a nu arunca si pulpa. Intrucat au aroma picanta, semintele de papaya pot fi folosite pentru dressinguri de salate.
Mai departe, poti manca fructul simplu, asa cum este, sau il poti pune in salate ori gati sub forma de piure.



Cum se face salata de papaya
Ingrediente:
1 fruct papaya necopt, 1 rosie mare, 1-2 lime (dupa preferinte), 2 catei de usturoi, 2 linguri de sos de peste, zahar si 5-6 fulgi chili
Mod de preparare
Spala fructul si curata-l. Feliaza rosia. Amesteca fulgii chili cu usturoiul intr-un mojar, dupa care omogenizeaza cu restul ingredientelor, inclusiv cu fructul. Serveste salata cu o portie de friptura de pui si orez.

Cum se face piureul de papaya
Spala foarte bine fructul, apoi injumatateste-l si indeparteaza semintele. Taie-l in cuburi mici. Toarna cam 230 ml de apa intr-un vas, iar deasupra asaza altul. Umple-l pe acesta din urma cu bucatile de fruct si acopera-l cu un capac.
Lasa sa inceapa sa fiarba apa. Cand da in clocot, redu focul la minim. Dupa 5 minute ia vasul de pe aragaz. Pastreaza apa fiarta.
In momentul in care fructul s-a racit, piseaza-l cu o furculita. Compozitia obtinuta (si fruct, si suc) trece-o prin robotul de bucatarie. Daca ti se pare ca mai este nevoie de lichid, adauga 2-4 linguri de apa (cea in care a fiert fructul la aburi).
Piureul ramas pune-l in forma de gheata si baga-l in congelator. Dupa ce a inghetat, muta-l intr-o punga. Din momentul in care l-ai dezghetat, trebuie sa-l consumi in doua zile.

Autor:  Alina Tibichi