Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit linte


Sfaturi pentru gatit linte Lintea este un produs folosit cu precadere in timpul postului. Nu costa mult, poate fi gatita rapid si este gustoasa.
Ca sa nu mai spunem ca lintea este o sursa de: vitamine, antioxidanti, minerale, proteine, fibre.

Exista linte rosie (folosita adesea in bucataria indiana; se pregateste extrem de repede), linte verde si linte maro (acestea doua sunt mai nutritive decat cea rosie).

Selectie si depozitare
- lintea se vinde uscata, tot timpul anului, fie ambalata, fie la vrac;
- cand cumperi la vrac, asigura-te ca a nu luat contact foarte mult cu aerul;
- desi se spune ca nu are termen de valabilitate, trebuie consumata in aproximativ sase luni de la data cumpararii. O depozitare mai indelungata duce la un timp de gatire mai mare si la o deshidratare puternica (lintea se usuca in timp);
- dupa ce ai cumparat-o, pune-o intr-o cutie inchisa etans, intr-un loc uscat si ferit de razele solare.

Sfaturi pentru gatit
- ca sa nu te baloneze, pune 2-3 cuisoare in apa in care fierbe lintea;
- lintea uscata trebuie clatita intotdeauna, pentru ca e posibil sa aiba formatiuni mici de nisip;
- in functie de soi, lintea uscata poate fi gatita intre 5 si 30 de minute;
- lintea maro uscata e ieftina, se gaseste in foarte multe magazine si poate fi folosita pentru salate, supe, garnituri etc.;
- lintea verde uscata, cu specific frantuzesc, are aroma usor picanta. E putin mai scumpa si mai greu de gasit;
- lintea rosie uscata poate fi gatita rapid. Este ideala pentru ingrosarea supelor si pentru piureuri. E folosita cu precadere in Orientul Mijlociu.



Variante de gatit linte
1. Varianta clasica

Clateste lintea, apoi scurge-o si pune-o intr-un vas, la fiert cu apa. Din momentul in care da in clocot, redu focul si lasa asa timp de 40-45 de minute. Amesteca ocazional.
Este gata cand a absorbit apa si e moale. Scurge-o bine si amestec-o cu piper si sare. O poti manca asa sau pasata ori pusa in supe.

2. Supa cu legume si linte
Soteaza o ceapa si un morcov. Cand ceapa devine translucida, pune lintea, sarea, rosiile, condimentele si supa de legume.
Lasa sa inceapa sa fiarba, dupa care acopera vasul si redu focul la minim. Dupa aproximativ 40 de minute verifica supa. Daca mai trebuie, mai pune sare. Serveste cu crutoane.
Merita sa incerci si o supa de linte cu gulii.

3. Salata de linte
Fierbe lintea la foc mic, in jur de 20 de minute, dupa care scurge-o bine de apa. Pregateste un dressing din: otet, mustar, ulei si usturoi.
Amesteca lintea cu ceapa si rosii intr-un castron, iar dupa ce s-au omogenizat, adauga dressingul. Aceasta salata poate fi servita si ca fel principal, si drept garnitura.
Alta varianta de post ar fi salata de linte cu dovlecei.



4. Megadarra
Incinge putin ulei de masline si caramelizeaza ceapa in el, dupa care indeparteaz-o de foc. Pune la fiert lintea, la foc mic. Dupa un sfert de ora adauga orez, ceapa, piper, sare si o lingura de ulei de masline.
Acopera vasul inapoi si tine-l pe foc aproximativ 20 de minute. Eventual, ca sa nu se prinda de oala, toarna niste apa. Inainte de a stinge flacara, testeaza orezul si lintea ca sa vezi daca sunt gata.
Pregateste un dressing din: iaurt, ulei de masline, zeama de lamaie, condimente si usturoi. Pune lintea intr-un bol, deasupra ceapa caramelizata si serveste cu dressingul de iaurt.

Autor:  Alina Tibichi