Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit peste prajit


Sfaturi pentru gatit peste prajit Secretul unui peste prajit delicios consta in faptul ca are un continut foarte ridicat de proteine, in schimb nu exceleaza la capitolul grasimi.

Desi pestele este sanatos, daca nu stii cum sa-l gatesti, poti compromite preparatul.

Cand prajesti pestele, conteaza: temperatura, cat de incinsa este tigaia, cat de uscat e pestele, precum si timpul de gatire.

De ce este importanta temperatura?
Ca sa verifici cat de incinsa este o tigaie din otel inoxidabil, picura putina apa in ea. Daca incepe instant sa se evapore, inseamna ca e numai buna pentru sotat sau prajit.

Pestele incepe sa se rumeneasca abia pe la 180 grade Celsius, asadar tigaia trebuie sa aiba macar aceasta temperatura, daca nu una si mai mare, atunci cand pui pestele.
Ca sa nu scada mult temperatura atunci cand pui la prajit, asigura-te ca pestele e scos din frigider cu cel putin un sfert de ora inainte.



De ce ai nevoie de peste uscat?
Daca in reteta scrie ca pestele trebuie clatit, atunci asigura-te ca-l si usuci bine. Cel mai probabil, il vei gati in unt, pentru ca uleiul sau alte grasimi nu se amesteca cu apa. Asigura-te ca ai suficient unt in tigaie.
Cand vezi ca s-a incins, pune pestele, cu pielea in jos (daca are piele). De ce? Pentru ca aceasta se rumeneste si arata bine in farfurie. Bucatarii, in schimb, ne sugereaza sa prajim pestele cu pielea in sus, intrucat sucul interior nu se va scurge atunci cand il vom intoarce.

Cand pui pestele, asigura-te ca se prajeste cum trebuie, ca se aude ca un fel de susur. Dupa 3 minute sau putin mai mult, invarte pestele pe partea cealalta. Daca il invarti usor, inseamna ca era gata de prajit. In schimb, daca inca e prins de tigaie, mai lasa-l cam jumatate de minut, dupa care incearca din nou. E gata in momentul in care devine opac si e tare.
Unele persoane trec pestele prin faina de porumb inainte de a-l praji tocmai pentru a nu se prinde de tigaie. Este bine ca apoi sa-l servesti cu un sos.

Autor:  Alina Tibichi