Site coolinaria.ro

Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice


Cele mai cunoscute 6 sosuri asiatice Bucataria asiatica e caracterizata de complexitate. Pe langa faptul ca este un cumul de multe alte bucatarii, si acestea, la randul lor, sunt impartite pe regiuni.
Tocmai de aceea pe internet si in cartile cu retete culinare gasesti foarte multe tipuri de sosuri. Iata cateva dintre acestea:

1. Sos Hoisin
- mai e numit sos Peking (servit cu o portie de rata Peking) sau, colocvial, sos chinezesc pentru barbecue;
- in traducere ar fi sos din fructe de mare, dar nici pe departe nu contine ingrediente de origine marina;
- este dulce si picant, la fel ca sosul american pentru barbecue;
- reteta variaza de la regiune la regiune si de la bucatar la bucatar;
- in general, e preparat din: apa, boabe de soia, zahar, sare, otet, fulgi de ardei si faina;
- e folosit atat pentru aromarea, cat si pentru condimentarea tuturor tipurilor de carne, inclusiv a pestelui;
- se regaseste si in multe retete vietnameze.

2. Sos Duck
- cunoscut si ca sos de prune;
- este, de fapt, o inventie americana. Numele provine de la restaurantele americano-chinezesti care foloseau acest sos in locului celui Hoisin;
- este dulce-acrisor si mai gros;
- se prepara din: piersici / caise / prune, ghimbir, otet si chili;
- e servit cu creveti, pui General Tso, bomboane prajite etc.



3. Sos de stridii
- este gros si brun;
- e preparat mai ales in bucatariile chinezeasca si thailandeza, din stridii, dar si din sos de soia si saramura;
- e servit drept condiment, dar utilizat si ca potentator de aromare a mancarurilor cu taitei si a marinatelor;
- sosul de stridii chinezesc e mai sarat si are mai multa aroma de stridii decat cel pregatit in Thailanda;
- se foloseste in cantitati mici (o lingura de sos de stridii poate aroma cam patru portii).

4. Sos de peste
- se prepara din lichidul extras din pestele sarat si fermentat;
- e un ingredient de baza in bucataria thailandeza;
- este foarte aromat;
- in functie de mancarea cu care e servit, in compozitie se pun zahar, sare si ardei iute.



5. Sos din fasole neagra
- e numit si Douchi;
- se pregateste nu din fasolea pe care o stim noi, ci din soia. Aceasta e fermentata si sarata, apoi facuta sos;
- este sarat si foarte picant, de aceea trebuie adaugat cate putin;
- se poate servi cu peste, scoici, carne, legume, prajeli.

6. Sos Sriracha & Sambal
- ambele sunt picante;
- retetele variaza de la zona la zona;
- in general, se pregatesc din: ardei cayenne (sau ardei thailandez, jalapeno, habanero), sare, usturoi, otet, suc de citrice, zahar;
- sunt folosite si ca ingredient, si drept condiment;
- se pot servi cu aripioare de pui.

Autor:  Alina Tibichi