Site coolinaria.ro

3 retete dulci pentru Sarbatorile de iarna


3 retete dulci pentru Sarbatorile de iarna Pregateste-ti din timp lista cu preparatele si dulciurile pe care vrei sa le pui pe masa de Craciun si Revelion.

Daca te-ai saturat de aceleasi retete, folosite an de an, noi iti propunem astazi 3 idei dulci de prajituri la care sigur nu te-ai gandit.

1. Gogosi in doua culori
Ingrediente pentru aluat:
2 linguri otet din cidru de mere, 1 lingura + 1 lingurita colorant alimentar rosu, 1/2 lingurita sare, 2 linguri pudra de cacao, 1 lingura unt nesarat si topit, 1 un pachetel de drojdie uscata instant, 70 gr zahar, cca 300 gr faina 550, 175 ml lapte cald.
Ingrediente pentru glazura: 3 linguri lapte, cca 60 gr zahar pudra, cca 110 gr crema de branza.

Mod de preparare aluat
Pune cca 60 ml lapte in bolul mixerului, presara peste el drojdia si lasa asa cam 5 minute. Separat, intr-un bol mic, amesteca restul de lapte cu otetul, untul si zaharul. Adauga apoi compozitia cu drojdie.
Cand observi ca s-a omogenizat, pune si colorantul alimentar rosu, pudra de cacao, faina si sarea. Amesteca pana cand se formeaza aluatul, apoi framanta-l cam 5 minute. Daca se prinde de bol, pune din cand in cand cam o lingura de faina.
Cand e gata, transfera-l intr-un bol gresat, acopera-l cu folie alimentara si depoziteaza-l intr-un loc cald.



Dupa vreo ora pune-l pe o suprafata infainata si trece cu sucitorul de mai multe ori peste el. Apoi, folosind un cutit ascutit sau un cutter, taie din el cerculete si decupeaza-le mijlocul, astfel incat sa arate ca un inel.
Pune-le pe toate intr-o tava de copt tapetata cu pergament, acopera-le cu prosop curat si lasa-le deoparte cam 45 de minute. Dupa aceea, baga-le in cuptorul incins la 190 de grade Celsius timp de aproximativ 7 minute. Lasa-le sa se raceasca in tava.

Mod de preparare glazura
Bate zaharul pudra cu crema de branza si adauga laptele. Cand observi ca s-a format o glazura lichida mai consistenta, cufunda gogosile in ea si pune-le inapoi in tava de copt.
Dupa 20 de minute sunt numai bune de servit. In cazul in care glazura e prea lichida, mai pune zahar pudra. Daca e prea groasa, adauga lapte. Gogosile in doua culori rezista cam 4 zile, intr-o cutie inchisa etans. Din cantitatile de mai sus rezulta in jur de 15 gogosi.

2. Macarons rosii
Ingrediente pentru bezele:
105 gr faina de migdale cernuta, 130 gr zahar pudra cernut, 1 lingura pudra de cacao, 90 gr albusuri mai vechi, 1 lingurita colorant alimentar rosu, 65 gr zahar tos extra fin.
Ingrediente pentru umplutura: 1 lingurita extract de vanilie, 2 linguri unt nesarat si moale, cca 90 gr crema de branza moale, 240 gr zahar pudra foarte fin.

Mod de preparare
Tapeteaza cu hartie pergament doua tavi de copt. Intr-un bol mediu amesteca faina de migdale cu pudra de cacao si cu zaharul pudra. Omogenizeaza si lasa deoparte. Mixeaza albusurile. Cand incepe sa se formeze spuma, presara zaharul tos.
Creste treptat viteza mixerului. In momentul in care obtii compozitia pentru bezele, pune si colorantul alimentar.



Cu ajutorul unei spatule din cauciuc, incorporeaza usor ingredientele uscate in albusuri, pana se combina, dar nu amesteca. Imediat ce ai terminat, pune compozitia intr-o punga pentru umplut si strange-o usor deasupra tavilor, astfel incat sa obtii bezele rotunde.
La final, misca tavile de cateva ori, ca sa scoti tot aerul din bezele. Lasa-le deoparte 30-60 de minute, in functie de gradul de umiditate (se baga in cuptor atunci cand nu mai sunt lipicioase la atingere).
Incinge cuptorul la 140 de grade Celsius. Baga bezelele pentru 16-18 minute, rotind tavile o singura data, la jumatatea timpului. Lasa-le sa se raceasca in tava.

Mod de preparare umplutura
Mixeaza untul cu crema de branza, apoi adauga extractul de vanilie. Cand compozitia incepe sa fie pufoasa, pune zaharul pudra.

Asamblare
Pune cate putin din umplutura pe cate o bezaa, apoi acopera-o cu alta, ca si cum ai pregati un sandvis. La final, pune-le pe toate intr-o cutie inchisa etans si baga-le in frigider pentru 24 de ore. Inainte de a le servi, lasa-le sa ajunga la temperatura camerei.



3. Fondue rosu
Ingrediente:
4-6 picaturi de colorant alimentar rosu, 1 lingura de lichior de cafea, cca 115 gr ciocolata cu lapte, 80 gr smantana lichida pentru frisca, biscuiti, fructe, cheesecake (pentru inmuierea in glazura).

Mod de preparare
Incinge smantana la foc mic. In momentul in care apar bulele, adauga lichiorul si ciocolata. Amesteca cu putere pana se topeste aceasta din urma. Ia de pe foc si cufunda bucatele de fructe, cheesecake sau biscuiti in ciocolata.

Autor:  Alina Tibichi