Site coolinaria.ro

De ce este bine sa consumam sodiu


De ce este bine sa consumam sodiu Sodiul este un electrolit si ion esential, prezent in fluidul extracelular.
Lui i se datoreaza stimularea functiilor cerebrale si protejarea pielii impotriva actiunii radicalilor liberi.

Iata si alte beneficii pentru sanatate ale sodiului:
- are un rol important in contractia muschilor;
- stimuleaza ritmul cardiac, sistemul nervos si absorbtia glucozei;
- ca electrolit, regleaza fluidele din organism (intre el si apa exista o legatura puternica) si ajuta la transmiterea impulsurilor electrice;

- spre deosebire de cazul vitaminelor si mineralelor, caldura nu are nici un efect asupra sodiului. Ba mai mult, acesta poate fi folosit in diverse moduri, fara a-si pierde efectele;
- e o componenta importanta a nervilor;
- suplimentele de sodiu sunt necesare atunci cand: ai insolatie, suferi de insuficienta suprarenala sau cand transpiri abundent;



- sodiul amestecat cu suc de mango crud este bun pentru a preveni insolatiile;
- mentine atentia si imbunatateste functiile cerebrale;
- este un important ingredient al cremelor antirid (contracareaza actiunea radicalilor liberi si ajuta la refacerea pielii);

- elimina din organism excesul de dioxid de carbon;
- mentine echilibrul acid – baza in corp, controland astfel functionarea rinichilor si frecventa urinarii;
- in combinatie cu bicarbonati si cloruri, mentine echilibrul intre ionii pozitivi si cei negativi.



Bine de stiut!
- persoanele cu probleme renale sau cu edem trebuie sa limiteze consumul de sodiu pentru a nu-si agrava starea de sanatate;
- doza zilnica recomandata de sodiu este de 120 mg;
- deficienta de sodiu se manifesta prin: dureri de cap, slabiciune generala, stare de voma, diaree, letargie, pierdere in greutate, scaderea tensiunii arteriale, confuzie, probleme musculare;

- consumul de sodiu in exces duce la: hipertensiune, edem cerebral, dilatarea tesuturilor si nervilor, posibile infectii pulmonare. Daca nu iei nici o masura, se poate ajunge inclusiv la coma;
- surse de sodiu: mere, sare obisnuita, supe de casa, varza, galbenus, banana, morcovi, praf de copt, legume cu frunze, mazare uscata;
- ai grija cu consumul de: muraturi, peste afumat, branza, gustari, carne sarata.

Autor:  Alina Tibichi