Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru gatit cu ceapa


Sfaturi pentru gatit cu ceapa Ceapa ne face sa lacrimam, dar e indispensabila din bucatarie.
Omleta, tarte, pizza, ciorba, mancarica etc., toate au in lista de ingrediente macar o ceapa.
Gatita corect, ea da savoare preparatelor.

Selectie si depozitare
- se gaseste tot timpul anului in piata si supermarketuri;
- intrucat nu este un produs pretentios, rezista cateva luni in camara;
- ceapa mai iute, spre deosebire de cea putin picanta, contine niste compusi sulfurici datorita carora rezista foarte bine in timpul iernii. De aceea, e bine sa o consumam pe cea din a doua categorie;

- ceapa cumparata trebuie depozitata intr-un loc care permite circulatia aerului, racoros si ferit de lumina. Daca locuiesti la bloc si nu ai mult spatiu la dispozitie, foloseste un set de 3 saculete de panza pentru legume;
- cand cumperi ceapa, asigura-te ca este ferma, fara pete de mucegai;
- evita ceapa moale. Ori e stricata, ori a fost dezghetata, iar in acest caz nu are nici o aroma cand e pusa in mancare;
- poti tine ceapa si in pungi de hartie, de culoare inchisa.



Sfaturi pentru tocat ceapa
Taie capatul cu mustati, apoi injumatateste ceapa. Indeparteaza cojile pana ajungi la un strat alb care sa fie curat in totalitate. Fa 3-4 taieturi orizontale intr-o bucata de ceapa, apoi taie pe verticala, tinand-o cu putere pentru a nu se desface.
La fel de bine poti urma pasii de sus, numai sa nu tai pe verticala pana la inceput, ci doar s-o crestezi, apoi o intorci si o tai marunt.

Sfaturi pentru inmuiat ceapa
Topeste putin unt sau pune ulei intr-o tigaie, la foc mic. Cand grasimea e incinsa, adauga ceapa tocata fin. Ai grija sa fie acoperita de ulei sau unt. Dupa vreo 12 minute e aproape translucida. Ideea este sa-si schimbe culoarea, dar sa nu se caramelizeze.

Sfaturi pentru gatit ceapa in cuptorul cu microunde
Cand nu ai mult timp la dispozitie, pune in functiune cuptorul cu microunde. Pregateste ceapa ca de obicei, dupa care pune-o in vasul termorezistent, acoper-o si bag-o in cuptor, dar fara sa adaugi apa. In cateva minute este numai buna pentru pus in mancare.



Bine de stiut
- in timpul gatirii la foc mic, ceapa isi pierde din gustul picant;
- prin caramelizare, ceapa capata un gust dulce. Stii, nu-i asa, cum se caramelizeaza ceapa?
- de ce se arde ceapa la foc mai intens? Pentru ca are o cantitate mai mare de zaharuri;
- daca risti si maresti intensitatea flacarii, posibil sa nu arzi ceapa, dar nici pe departe nu va iesi la iveala gustul dulce pe care il are;
- daca nu gatesti ceapa suficient timp, va prinde gust acid, iar stomacul tau va resimti.

Autor:  Alina Tibichi