Site coolinaria.ro

Cum se aleg aperitivele festive


Cum se aleg aperitivele festive Aproape an de an organizam mici petreceri cu ocazia sarbatorilor de iarna.
Chiar daca invitatii sunt prieteni, colegi de munca sau rude, adica persoane pe care le cunoastem si langa care ne simtim bine, e necesar sa acordam o atentie sporita organizarii.
Si, cum prima impresia conteaza, hai sa ne ocupam astazi de aperitive!

Rolul aperitivelor nu este doar de a le satisface senzatia de foame invitatilor pana la felul principal, ci si de a da tonul petrecerii.
Asadar, e bine sa tinem cont de cateva lucruri inainte de a incepe organizarea propriu-zisa.

1. Gandeste-te ce fel de invitati ai.
Unora nu le plac anumite legume sau fructe, altii sunt vegetarieni ori vegani. Poate chiar sunt persoane cu intoleranta la gluten si lactoza sau cu alergie la alune si capsuni. Ca sa fii pe placul cat mai multor persoane, incearca sa tii cont de aceste lucruri.
Pentru 10 sau mai putin de 10 invitati, sunt perfecte cam 3 feluri de aperitive; pentru 10-20 de invitati = 5 feluri; pentru 20-40 de invitati = 7 feluri; pentru mai mult de 40 de invitati = 9 tipuri de aperitive.

2. Ai in vedere ora si locul in care se va desfasura petrecerea.
Vrei o intrunire mai de amiaza, un ceai sau o petrecere formala, de seara? Toate acestea sunt importante si trebuie avute in vedere. Spre exemplu, la intrunirea din timpul zilei, poti servi sandvisuri, tarte quiche, prajiturele etc.
In schimb, pentru seara e nevoie sa pregatesti aperitive calde si reci, pe care sa le servesti impreuna cu branza, masline si vin.
In plus, daca le spui invitatilor unde anume se va tine petrecerea, vor sti sa se imbrace adecvat.



3. Incearca sa nu te complici.
Atat timp cat vrei sa gatesti mai multe feluri de mancare, asigura-te ca aperitivele sunt gata cand incep sa soseasca musafirii. Ideal ar fi sa faci o repetitie inainte de ziua cu pricina, sa gatesti retetele ca sa vezi exact ce si cum. Asa poti preintampina unele neplaceri.

4. Alege aperitive care sa completeze restul mesei, nu care sa aiba un gust total diferit.
Spre exemplu, daca tematica este mediteraneana, nu ai cum sa pregatesti un aperitiv thailandez.

5. Aperitivele sunt de mai multe feluri (dulci, sarate, usoare, mai consistente, reci, fierbinti).
Daca, totusi, vrei sa gatesti mai multe, alege cate un sortiment, sa spunem, din fiecare categorie. Iata care sunt acestea:
- de gradina: legume crude / umplute / gatite; cartofi, masline, fructe;
- cu amidon: mini-sandvisuri, mini-pizza, foietaj umplut, bruschete, biscuiti, rulade;
- cu proteine: chiftelute, felii de muschi, frigarui, aripioare de pui, sushi, diverse sortimente de branza;
- gustari: chipsuri, nuci, covrigei, popcorn, chipsuri de tortilla;
- sosuri si toppinguri: Guacamole, sos cu unt, Tapenade etc.

6. Daca vrei ceva simplu, pregateste un platou dupa urmatoarele sfaturi:
- cel putin un aliment moale si unul crocant;
- nu mai mult de un preparat pe betisoare de frigarui;
- mai multe feluri care nu trebuie consumate cu paine;
- alimente de toate formele: rotunde, lunguiete, patrate (mini-pizza, spre exemplu) etc.

7. Separa mancarurile.
Daca platoul va fi plin cu produse din carne, atunci pune-le pe cele cu legume sau cu fructe de mare in alta farfurie.

8. Evita sa pui condimente.
Limiteaza-te fie la zahar, fie la sare. In definitiv, fiecare are preferintele lui. Mai bine sa fie ceva universal.

9. Intotdeauna sa ai un aperitiv cu legume.
E o varianta pentru musafirii care vor sa serveasca ceva sanatos mai intai, avand in vedere ca felul principal si desertul contin mult mai multe calorii.

Autor:  Alina Tibichi