Site coolinaria.ro

Sfaturi pentru pregatit masa de Craciun si Revelion


Sfaturi pentru pregatit masa de Craciun si Revelion Platourile de Craciun si Revelion nu sunt numai aspectuoase, ci si apetisante.
Ca sa-ti iasa cat mai bine, m-am gandit sa-ti ofer cateva sfaturi pentru cele mai cunoscute produse pe care le punem pe masa festiva.

Bine de retinut este faptul ca lista de ingrediente pentru sarbatori difera putin de cea din restul anului.

1. Oua umplute
- daca sunt pregatite corect, trebuie sa fie cremoase;
- nu folosi cele mai proaspete oua, pentru ca vor fi greu de curatat de coaja si foarte posibil sa se rupa destul de mult din albus;
- nu fierbe ouale la foc puternic, ci la foc potrivit spre mic, cam in jur de 10 minute;
- ca sa le cureti fara sa rupi din albus, dupa ce le-ai fiert, pune-le in apa rece;
- foloseste doua treimi din galbenus (5 gr de galbenus = 54 de calorii). Restul inlocuieste-l cu branza degresata;

- inlocuieste maioneza obisnuita cu cea cu putine grasimi. O lingura din aceasta din urma are 15 calorii si 1 gram de grasimi;
- foloseste mustar galben pentru ca are aciditatea si gustul sarat care dau savoare;
- pregateste umplutura din: rosii deshidratate, masline, ansoa, sos Tabasco, coriandru si arpagic;
- incearca: oua umplute picante, oua umplute cu ficat de vitel sau oua umplute cu orez si porumb.

2. Salata boeuf
- daca nu vrei sa fie prea acra, redu cantitatea de muraturi;
- muraturile trebuie stoarse de zeama pentru ca salata sa nu se inmoaie;
- in loc de maioneza, pune iaurt natural sau smantana. Astfel, reduci si numarul de calorii;
- prima data se amesteca toate ingredientele, cu exceptia maionezei, iar la final se pune aceasta (cartofii nu se vor mai transforma in piure);
- incearca: salata boeuf cu piept de pui.



3. Carnati de casa
- daca ai mate din casa, razuieste-le bine cu un cutit pe tocatorul de lemn;
- intotdeauna pune in compozitie piper, sare, cimbru si boia dulce. Optional, poti pune vin;
- se foloseste carne ptin mai grasa. Altfel, carnatii vor iesi cam uscati;
- daca vrei, pune si carne de vita. Proportia poate fi jumatate-jumatate;
- carnatii se pun mai intai la afumat, apoi se prajesc sau se fierb.

4. Chiftelute cu carne
- carnea se pune la final, peste restul ingredientelor amestecate;
- daca nu poti modela chiftelele, inseamna ca ingredientele nu au fost suficient de maruntite. Ori le treci prin blender, ori prin robotul de bucatarie;
- daca le pui la fiert, nu amesteca in ele ca sa nu se desfaca;
- cand modelezi chiftelutele, pune si bucatele mici de cascaval in mijloc. Sunt si mai bune;



- unele gospodine pun in compozitie inclusiv un mar ras;
- dupa ce ai terminat de facut compozitia, bag-o in frigider pentru o jumatate de ora sau chiar o ora. Se spune ca pesmetul absoarbe din umiditate, iar chiftelutele vor fi mai usor de modelat;
- incearca: chiftelute de vita cu tofu sau chiftelute in sos de iaurt.

5. Muschi de porc afumat
- se foloseste muschi de porc de pe spate;
- se cresteaza de-a lungul si se presara piper, sare, foi de dafin, iar in crestaturi se pune cate un catel de usturoi;
- ca sa nu se desfaca crestaturile, se leaga cu ata alimentara si baga in bait cam 12 ore. Baitul se face din: o lingura de bulion, o lingurita de mustar, o cana de apa, piper, sare, un pahar de ulei, un pahar de vin alb;
- a doua zi, muschiul se fierbe tot in baitul in care a fost tinut;
- cand e gata, se scurge si se agata la afumat, la fum rece, cel putin 24 de ore.

Intotdeauna sunt binevenite cateva sugestii pentru masa de Craciun, nu-i asa?

Autor:  Alina Tibichi